Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоПредседателят на ОбС в Банско: Няма постъпили инвестиционни намерения за площите край...

Председателят на ОбС в Банско: Няма постъпили инвестиционни намерения за площите край х. Гоце Делчев

Кметът на Добринище имаше достатъчно време за обществено обсъждане, заяви К. Загорчин

Председателят на общинския съвет в Банско Костадин Загорчин определи като спекулация, начинът по който се интерпретира решението на местния парламент, касаещо изработване на проект за „Частично изменение на Общ устройствен план на Община Банско за част от м. ”Логовете” в землище на град Добринище. Само преди дни, решението вдигна на протест част от жителите на Добринище, които се обявиха против проект край хижа Гоце Делчев. Опасенията им са, че местния бизнес ще загине, тъй като туристопотокът ще бъде пренасочен нагоре в Пирин планина. Редом до тях застана и кметът на Добринище Петър Галчев, който обясни, че е липсвало обществено обсъждане на проекта, но съветниците от ОбС -Банско не са взели под внимание неговото искане. Според председателя на ОбС К. Загорчин обаче, кметът на Добринище е разполагал с достатъчно време за организиране на обществено допитване.

„По повод дебатите по решение на ОБС Банско / №862 от протокол №48 /23.12.2022г. / в качеството ми на председател на Общинския съвет, правя следното уточнение. Предложението бе направено от кмета на Общината с докладна записка /вх.№ ОС-01-757 от 21.05.2021г./. Както е видно от датата на входирането и, разглеждането на същата бе забавено, за да се даде възможност на Общинска администрация и Кмета на град Добринище да организират обществено обсъждане на предложението, което не бе направено. Вместо това, ОБС бе нееднократно обвиняван, че умишлено бави решение по предложението, с което спира развитието на град Добринище. Затова предложението влезе в дневния ред на Общинския съвет и бе прието”, прави уточнение Загорчин.

„Необходимо е да се знае, че съгласно одобрения Общ устройствен план, засегната с настоящото решение територия е предвидена за урбанизирана и попада в зона “Озс1” – „Озеленена територия за широко обществено ползване извън населените места”. Според правилата за прилагане на ОУП в описаната зона са предвидени за изграждане извън селищни, в т.ч. и горски паркове, предназначени за ежедневен и седмичен отдих, масов спорт и развлечения. Зоната се устройват в съответствие с чл. 32 от Наредба № 7, като в зависимост от конкретните природни условия в тях се разполагат ботанически и зоокътове, съоръжения за екстремни спортове и игри, водни атракциони и др., при максимално съхраняване на естественото озеленяване. Описаната устройствена зона е включена в одобрения ОУП на Община Банско, който е преминал през процедура по Екологична оценка”, обяснява председателят на ОбС.

„За да се спре със спекулациите, с настоящото решение на ОбС единствено се допуска изработване на проект за „Частично изменение на Общ устройствен план на Община Банско за част от м. ”Логовете”, землище на град Добринище” и се одобрява задание по чл.125 от ЗУТ за изготвянето му. Всички останали процедури са последващи, включително изработването на проекта, преценка за необходимост от Екологична оценка, съгласуване на проекта, обществено обсъждане с гражданите на общината и организации, разглеждане на ЕСУТ, обявления, както и ново внасяне в ОбС за приемането или неприемане на проекта.Въпросните територии в по-голямата си част са частни имоти (над 90%) и малка част общински или държавни земи. Към настоящият момент имотите са с трайно предназначение земеделски и горски територии.Имотите на ДГС Добринище, граничещи със зоната, предвидена за проектиране, към настоящият момент са застроени с курортни сгради (бунгала) и за тях с действащия ОУП е предвидена Зона “Ос” – Ваканционно селище. Основните горски масиви, стопанисвани от ДГС Добринище, не са предмет на бъдещата разработка.До момента няма постъпили до ОБС- Банско инвестиционни намерения за въпросните площи”, се казва в изявлението на председателят на местния парламент.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular