Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникКметът на Перник посрещна чешкия посланик, двамата обсъдиха развитието на транспорта

Кметът на Перник посрещна чешкия посланик, двамата обсъдиха развитието на транспорта

Пет електрически автобуса ще достави фирма от Чехия, съобщи Владимиров

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров и екипът му се срещнаха с посланика на Чешката република в България Н. Пр. Лукаш Кауцки. Кметът запозна дипломата с културния и икономически профил на града, като подчерта богатата му история, бурното развитие през XX век и перспективите за бъдещо развитие. По време на срещата бяха обсъдени и темите, в които да се задълбочи двустранното сътрудничество – подобряване на икономическите връзки, съвместни форуми и общи културни прояви между Перник и побратимения чешки град Пардубице. Посланик Кауцки бе силно заинтересован и от развитието на Перник от началото на мандата, както и напредъка в много сфери на обществения живот. Една от темите, която бе обсъдена е развитието на транспорта в града и общината. Кметът Владимиров обяви, че чешка фирма е спечелила поръчката за доставка на 5 електрически автобуса, а скоро по основни линии в града ще се движат нови 13 газови автобуса.

След срещата посланикът посети Подземния минен музей. Той заяви, че музеят е дестинация, която трябва да бъде видяна от всеки. Заедно с кмета чешкият посланик посети и сградите на Минната дирекция и Двореца на културата.

Припомняме, че на 12 октомври кметът на Община Перник Станислав Владимиров и екипът му се срещнаха с посланика на  Кралство Швеция Н. Пр. г-жа Катарина Рангнит. По време на срещата бяха очертан темите, в които да се задълбочи двустранното сътрудничество – съвместни културни прояви и задълбочаване на икономическите връзки. Владимиров подчерта, че в Перник се развива важна шведска инвестиция като „Trelleborg“. Той добави, че скоро в града ще бъде направена още една голяма инвестиция с шведско участие на AQ „Електрик“. След срещата посланикът посети Подземния минен Освен това посланик Катерина Рангнит и Станислав Владимиров посетиха завода на „Trelleborg“ в Перник.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular