Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионСамоковКметът на самоковското село Шипочане Здравко Пенев спи до реката  и се...

Кметът на самоковското село Шипочане Здравко Пенев спи до реката  и се моли на Бог да не прелее, призна: Трябват 1 млн. лв. за реконструкция на речното корито

 

Кметът на самоковското село Шипочане Здравко Пенев отправя молитви към Бог реката да не прелее. С  тревога той седеше до река Шипочница и се молеше да не излезе от коритото си. До ранните часове на следобяда тя се задържа на 50 см от ръба на леглото си и течеше буйна из селото. Тревогата на шипочанци е основателна, понеже преди години реката едва на заличи селцето, в което сега са останали около 120 души.

„Много се притеснявам. През нощта оставам до реката, ще ни затрие селото, ако продължи така да вали. Имам проект за реконструкция на речното корито и съм помолил  кмета на Самоков Владимир Георгиев да ни съдейства. Знам, че парите са много. Трябват един милион лева. Но може да се потърси външно финансиране. Това е единственото спасение. В проекта е записано, че речното корито е малко над 2 километра. Речното корито е много старо, на около 50 години е, и е рисково“ – сподели с огромна тревога кметът на шипочане Здравко Пенев.

Марияна Вучова

RELATED ARTICLES

Most Popular