Monday, May 6, 2024
HomeРегионСамоковКметът на Самоков сподели опита на общината за справяне с енергийната криза

Кметът на Самоков сподели опита на общината за справяне с енергийната криза

Планира се осветяване и на вилните зони, каза Владимир Георгиев

Кметът Владимир Георгиев сподели практиката на община Самоков и предприетите превантивни действия срещу повишаването на разходите за енергия на местно ниво на конференция в Боровец.
Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект, Националният доверителен екофонд и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия организираха национална конференция „Управление на енергията в общините и инвестиции в устойчива енергия“ в Боровец. Енергийната криза доведе до нарастване на интереса към инвестициите в тези области и ясно очерта затрудненията на енергийно уязвимите предприятия, общини и домакинства. По време на форума бяха представени нови подходи и съществуващи добри практики, които да улеснят привличането на частен капитал в проектите за устойчива енергия.

Анализира се ефективността на общинските системи за енергиен мениджмънт, инструментите за осигуряване на надеждна гаранция за качеството на проектите за енергийна ефективност. Кметът Владимир Георгиев сподели практиката на община Самоков и предприетите превантивни действия срещу повишаването на разходите за енергия на местно ниво. Той запозна присъстващите с общината, брая на населените места, наличието на курорти на територията. Акцентира на факта, че Самоков е планинска община и отоплителният сезон започва от септември и продължава до май, което се отразява на разходите, както на общината, така и на домакинствата. Затова е особено важна темата енергийна ефективност. Общината е газифицирана – всички обществени сгради, болница, училища, детски градини и др. Тук идва темата за компенсации за общините и при ползването на това екологично гориво, предвид драстичния скок на цените. През 2015 година общината реализира проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващо. 8 хиляди осветителни тела са сменени. Постигната е по-висока осветеност и сигурност за хората в града и селата, защото е развито и видеонаблюдението. Има над 200 камери, свързани с полицията. Вече е изплатен взетият за целта кредит от общината, като се реализирани много сериозни икономии от ползването на електроенергия. Планира се осветяване и на вилните зони в общината. Кметът сподели, че е необходима повече яснота по отношение на новите условия в програмите за енергийна ефективност. Община Самоков е санирала 22 многофамилни жилищни сгради, както и няколко обществени. Ефектът е осезаем и затова е голяма заинтересоваността тези програми да продължат.
Националната конференция „Управление на енергията в общините и инвестиции в устойчива енергия“ е част от поредица събития, посветени на финансирането на инвестиции в енергийна ефективност.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular