Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКмет за един ден: Дванадесетокласничката Бояна и нейни съученици застанаха начело на...

Кмет за един ден: Дванадесетокласничката Бояна и нейни съученици застанаха начело на община Костенец

Ученици от дванадесетите класове от СУ “Св. Климент Охридски“ и ПГ “Георги Сава Раковски“ в град Костенец взеха участие в местното самоуправление. Поводът бе 12 октомври, Ден на българската община. Младите хора се срещнаха с кмета Йордан Ангелов и председателя на Общинския съвет Иван Банчев.

Спазена бе  традицията за провеждане на избор за: „Кмет за един ден” и „Председател на общински съвет за един ден”, като предварително между класовете от двете средни училища  след гласуване бе излъчен по един представител.

За заемане на постовете се проведе оспорвана битка, която включваше демонстриране на знания за местното самоуправление и визия за бъдещото развитие на община Костенец. Комисията определи за кмет Бояна Додова от 12”а” клас на СУ “Св. Климент Охридски“, а за председател на Общински съвет – Наталия Ангелкова от 12 ”в” клас на същото училище.

Всички участнички в оспорваната битка демонстрираха  знания и ентусиазъм. По предложение на Младен Маринов, с позиците на зам.-кмет и зам.-председател на ОбС за един ден бяха избрани съответно Кристияна Докузова от 12 „б” клас, СУ “Св.Климент Охридски“ и Анелия Митова от 12 „а”, ПГ “Г. С. Раковски“.

Йордан Ангелов и Иван Банчев връчиха грамоти на спечелилите оспорваните „избори”.

В непринудена обстановка участниците в традиционната среща спокойно и мотивирано поставиха редица въпроси, свързани с подобряване инфраструктурата, привличане на инвеститори и осигуряване на работни места, участие в проекти, развитие на Костенец, като туристическа дестинация. Обединяваща  бе идеята, че заедно можем повече и за да се случи всичко това е необходимо да работим по-усърдно, всеотдайно и упорито.

След като бяха зададени множество въпроси към ръководството на общината и общински съвет, младите кметове и председатели, и заместниците им се запознаха с работата на общинска администрация Костенец.

Денят на българската община се отбелязва с различни инициативи в цялата страна.

Датата 12 октомври е публикувана през 1882 година в бр.117 на Държавен вестник и е свързана със Закона за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Водени от желанието да бъде създадена нова традиция в историята на българските общини, която да свързва минало, настояще и бъдеще на местното самоуправление в България 12 октомври е избран за празник на работещите в общинската администрация през 1998 г. от делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините в Р България.

RELATED ARTICLES

Most Popular