Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникКмет иска да си вдигне заплатата в пререкания с ГЕРБ съветници

Кмет иска да си вдигне заплатата в пререкания с ГЕРБ съветници

„28 млн. лева са задълженията на община Перник. В този контекст на Общинския съвет се предлага да гласуваме увеличение на кметската заплата на 4200 лева, с начислениятa за професионален стаж и осигуровките за сметка на работодателя тя ще набъбне на над 5000 лева”. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет-Перник Андрей
Павлов. Той изрази недоумение от поведението на кмета, цитираме: „…който се появява в началото на заседанието, за да направи изказване с куп неверни неща, и отново изчезва, без да защити аргументирано своето искане”.
“От изказването на кмета пролича, че никой освен него не работи – нито Общинският съвет, нито общинската администрация върши своята работа”, отбеляза Андрей Павлов. “Общината била в цветущо състояние. Финансовите показатели се подобрявали. А нямаме реална представа какво се случва с финансовото й
състояние. Имаме 28 млн. лева задължения. Вие все едно говорите за 28 лева”, отбеляза още Павлов.
Общинският съветник от ГЕРБ в Общински съвет-Перник Александър Александров определи като цинично предложението за повишение на заплатата на кмета на община Перник с оглед финансовото състояние на общината и с оглед, че самият той обяви, че след извънредните мерки бюджетът на общината няма как да бъде изпълнен. “Отделно неговата заплата оказва пряко влияние върху заплатата на заместник-кметовете, председателя и зам.-председателите на Общинския съвет, но няма обвързаност с възнагражденията на служителите на общинската администрация и кметовете на кметства, които често пъти вадят
средства от собствения си джоб, за да заплатят обикновени услуги като почистване и косене например. Същевременно беше изтъкнато, че в по-малки общини кметовете взимат по-големи заплати, само че имаме и обратния пример, където далеч по-големи и развиващи се общини като Варна, Бургас, Стара Загора кметовете имат далеч по-ниски възнаграждения”, изтъкна
Александров. По думите му моделът, който показва бизнесът, е далеч по-работещ, защото управителят на всяка една фирма получава своето възнаграждение на базата на постигнатите резултати.

Александър Александров

80 000 лв. са спестени от фонд „Работна заплата”

„Очаквах на заседанието на Общинския съвет да чуя въпроси за стратегическото развитие на нашия град, за финансовото състояние на общината, за това какъв път трябва да поеме Перник. Направих справка за въпросите, които са зададени от началото на мандата, които са 23. Сред тях има и такива за петте лампи в парка, и то зададени от бивш зам.-кмет, един месец след края на мандата му. Това са важни неща за Перник, но си мисля, че в тази зала трябва да обсъждаме големите проблеми, които касаят перничани и развитието на града ни“, заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров на заседанието на ОбС – Перник. Той коментира, че се надява Общинският съвет да направи така, че хората да уважават тази институция, а не цитираме „…да изпадаме в онова състояние на любителите на чашката, които в ранните часове на деня си подхвърлят кой кого уважава повече”. „За да заслужиш уважение и да напълниш със съдържание една институция, ти трябва много отговорност и много работа“, заяви градоначалникът. Той обяви, че общинските съветници нямат нито един въпрос към него за водната криза. „Нима това не беше най-големият проблем за Перник? Проблем, създаден от човешката глупост и безхаберие“, попита Владимиров. Той добави, че няма да се меси в работата на прокуратурата и коментира, че неведнъж е изразявал личното си мнение публично. „От нас зависи тази криза да не се повтаря никога повече и ще направя всичко възможно за това“, категоричен бе Станислав Владимиров.

„Не че не са важни въпросите, които задавате към мен, но в тях има лек привкус на заяждане. Питате ме колко са гражданските договори, които община Перник е сключила, защото видите ли, сега назначаваме много хора на такива договори. Не, спестили сме 80 000 лв. от фонд „Работна заплата“. Обяви още Станислав Владимиров. Той уточни, че 6 от гражданските договори са за пречиствателната станция при „Делта хил“. „За онова „уникално“ съоръжение, което предходният Общински съвет е приел като актив за общината. Пречиствателна станция, която е в лошо състояние и е тежест да община Перник. Ние трябваше да търсим варианти, за да не спре това съоръжение и да не се излеят отпадните води във водосбора на яз. „Студена“. Но тук има разследване на прокуратурата и вярвам, че те ще си свършат работата“, заяви кметът на общината.

 

С 6,3 млн. лв. са намалели дълговете на общината

Андрей Павлов

С 6,3 млн. лв. са намалели дълговете на община Перник за първото полугодие, съобщи кметът Станислав Владимиров на заседание на Общинския съвет. В края на 2019 г. дълговете на общината са възлизали на 34 173 182,13 лв., а към 30 юни 2020 г. задълженията са спаднали до 27 856 207, 39 лв.
С 5 млн. лв. по-малко са приходите за месец май заради коронавируса спрямо същия период на миналата година. Около 4 млн. лв. по-малко са постъпленията и през юни в общинската хазна. “През 2019 г. нямахме такива кризи, но дългът ни е намалял спрямо тогава”, коментира Владимиров.
По думите му въпреки по-малкото приходи общината успява да намалява дълговете си. Той посочи, че за целия град е видно с какво натоварване работят общинските и частни фирми, с които общината е подписала договор. Владимиров уточни, че ще поиска увеличение на броя на служителите на общинското предприятие „Флор”. Не съм против частната инициатива и ще направя всичко възможно стопанската активност на територията на общината да става все по-голяма, но това не означава, че трябва да раздаваме всички комунални дейности на различни фирми, категоричен бе Станислав Владимиров.

Коритото на Струма е почистено с 4,5 пъти по-малко средства

 

Община Перник е платила 52 993,02 лв. за почистване на коритото на река Струма и речния бряг в центъра на града по протежение на 2400 м, уточни заместник-кметът Стефан Кръстев. Почистването е започнало в края на декември миналата година в района от централния градски площад “Кракра” до жп моста в местността Кървавото.
За двойно по-малко разстояние – участъци с обща дължина 1700 м, предишното общинско ръководство, след обществена поръчка, е фактурирало 171 752,71 лв., твърди в писмен отговор до Общинския съвет кметът Станислав Владимиров.
Сега почистването на речното корито е извършено от общинско предприятие “Флор” и фирма за озеленяване. То е 4,5 пъти по-евтино от извършеното през 2019 г., по данни на общинската администрация.

RELATED ARTICLES

Most Popular