Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаКолко струва подготовката на първокласник в Дупница?

Колко струва подготовката на първокласник в Дупница?

Собственичката на книжарница В. Янкова: Цените на стоките са се покачили спрямо миналата година

Всички необходими принадлежности излизат между 100 и 115 лева

 

Димитър ИКОНОМОВ

Между 100 и 115 лева излиза подготовката за училище на един първокласник, показа проверка на „Вяра“. В тази сума влизат всички необходими принадлежности, които се изискват в училище.
Виолета Янкова, която е собственичка на книжарница „АИС“  в Дупница подчертава, че цените на стоките са се покачили в сравнение с миналата година.
„Има поскъпване на абсолютно всички ученически артукули. Не знам дали е заради пандемията, или причината е друга, но всички цени са по-високи в сравнение с миналата година. Въпреки това, аз имам още от зареждането през 2020 г, така че не възнамерявам да повишавам изкуствено цената на стара стока. Както имам нови тетрадки с нови цени, така имам и тетрадки, скицници и блокчета, закупени преди, и те си остават на цените, на които са били до момента“, сподели  Янкова.
Ученическата раница е едно от най-важните неща за всеки първокласник. Предлагането там е голямо, като цените варират от 20 до 115 лева в зависимост от качеството и екстрите.


„Раниците на „Тото“, например, са доста търсени. Те са италиански и са с 5 години гаранция. При тях има три варианта: с два или с три джоба, а третата опция е с гумено дъно. Затова са и три различни цени. По-евтиният вариант е 70 лева, следващият е 79 и стигат до 85 лева. Аз лично продавам най-много от тази марка и за тях имам най-добри отзиви от клиентите.Това е в средния ценови клас за хубави раници. Има и такива, които са доста по-евтини. Те са на български производители и са от порядъка на 20-25 лева. Но съответно нямат това качество. Предлагаме и такива с твърдо дъно, с анатомичен гръб и т.н., които обаче вече отиват към цени до 100-115 лева, та дори до 130. Това са по-скъпи варианти за хора, които са решили да отделят повече средства за раници“, разказа още Виолета Янкова.
Освен раница, всеки ученик трябва да има и несесер. Вариант е той да е празен и допълнително да се купят моливи и флумастри. Другата опция е да бъде закупен, зареден с основните ученически принадлежности: цветни моливи, цветни флумастри, графитен молив, ножичка, гумичка, острилка и др.
„Моливите и флумастрите на „Кохинор“ са в по-ниския ценови клас. Те са хубави флумастри и моливи. Продавам от тях най-много. Има и по-скъпи. Например тези на „Фабер Кастел“ в по-високия ценови клас. Хит тази година са флумастри с четка. Съответно с тях може да се рисува, както по-тънко, така и по-дебело и децата много ги харесват. Пастелите също са необходими и се търсят доста. Имаме още необходимите острилки, моливи, гумички с различни цветове. За да не се демотивират децата в първи клас и да ходят с желание на училище, е хубаво тези неща да са по-цветни“, обясни дупничанката.
Тетрадките за първи клас са с тесен и широк ред и с голямо квадратче от 20 листа. Те са от порядъка на 65-70 стотинки в зависимост дали корицата е с известен герой, което я оскъпява.

 

„Така, като калкулираме всички необходими основни принадлежности за един първокласник, сумата излиза около 100-115 лева. Като там слагаме раницата, за която отиват повече от 50% от общата сума. Имам наблюдения, че семейства с две деца пазаруват в два месеца, за да си разпределят разходите. Те купуват през август необходимите неща за едното дете, а през септември за другото и така отлагат финансовата тежест. За такива клиенти, които пазаруват за две или три дечица, правя отстъпка. Също така, за да стимулирам клиентите, правим различни намаления и промоции до 15 септември. Подготвяме и подаръци за децата. Например фиксираме някаква сума и когато покупката е над нея, сме подготвили изненади и подаръчета. Децата много се радват. Например раниците ни са пълни с балони и когато детето я отвори и намира балон, това предизвиква радост и усмивки у децата“, каза още собственичката на книжарница в Дупница.
Доста голям интерес сред дупничани предизвиква и електронното подвързване. „Миналата година за пръв път подвързвахме по този начин. Подвързиите са уникални и прилепват перфектно на тетрадките и учебниците. Фактически, те не са по размер, както останалите, а машината ги оразмерява спрямо учебника или тетрадката. Те прилепват перфектно, не могат да се демонтират толкова лесно и да изпаднат, както при старите модели. Разбира се, имаме и от обикновените, но самите клиенти предпочитат електронното подвързване. Така става много по-красиво и запазено“, допълни още Виолета Янкова.

Припомняме, че семействата на записани в 1 и в 8 клас деца имат право на еднократна помощ от 300 лева за началото на учебната година. Срокът за подаване на заявленията е не по-късно 15 октомври. За да получат тази еднократна помощ от 300 лв., няма да има доходен критерий и това е възможност основните пособия, които са необходими за учениците, да бъдат закупени без затруднения от всички семейства.

За първи път през тази година  осмокласниците получават подкрепата и вече са отпуснати  средства за 6200 деца. Заявленията се подават до дирекциите социално подпомагане по настоящия адрес.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular