Sunday, May 5, 2024
HomeРегионПерникКонфликт: Областен управител и шеф на ВиК в остър спор за цената...

Конфликт: Областен управител и шеф на ВиК в остър спор за цената на водата в Перник

  • Губернаторът Л. Веселинов: Ще направя всичко възможно, за да се противопоставя на поскъпване с 30%

  • Няма как да се запази старата цена, всички разходи са нагоре,  категорични са от водното дружество

30% увеличение на цената на водата в Перник от догодина, поиска местното ВиК дружество.Ако поскъпването бъде одобрено, цената на водата ще скочи от 2,43 лв. за кубик на 3,20 лв.

Областният управител на Перник Людмил Веселинов е категорично против увеличението, защото според него първо трябва да се подобри услугата на перничани, а после да се мисли за по-висока цена. Той заяви, че ще направи всичко, което му позволява закона, за да се противопостави на поскъпването.

“Категорично съм против увеличението, защото хората още помнят водната криза в града. Нека не прекаляваме с доверието им. Нищо не се промени в положителна посока от онзи случай след проблема с водната криза. За мен ВиК-дружеството не направи нищо, за да се подобри стандартът, за да може хората да ползват по-добра услуга. Нямам против да се вдигне цената, но ако е подобрена услугата, а в случая не е. ВиК-Перник е натрупало задължения към ЧЕЗ и има заплаха за спиране на тока. Ако го спрат, какво следва за гражданите – остават без вода. Освен това десетки села в областта бедстваха без вода през лятото. Не може хората да нямат вода и да им се предлага по-висока цена. Това е недопустимо и което зависи от мен, като областен управител, ще направя така, че в рамките на закона да не поскъпне”, каза за БНТ Людмил Веселинов, областен управител на Перник.

От ВиК дружеството потвърдиха за дълговете за електроенергия като ги обясниха със забавено изплащане на компенсациите за ток за бизнеса през есента. Според ръководството на дружеството цената на водата няма как да остане без промяна при положение, че всички разходи по водоснабдяването растат.

Поскъпването е неизбежно и е свързано с драстично увеличените на разходите като цяло в работата на дружеството, каза управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

“Няма как да бъде запазена цената на водата при условие, че основните разходи на ВиК Перник са с около 50% нагоре. Освен това, имаме договорка със синдикатите, че всяка година трябва да бъдат увеличавани заплатите с 15%. В момента работим по стария бизнес план с цени на тока от 190 лв. Той в момента е 450 и всеки ден върви в различни посоки. Горивото и материалите – всичко е по-скъпо. Като се предвидят и 15% увеличение на заплатите, така както е договорено със синдикатите…Не може всичко друго да поскъпва и ние да вървим със старите цени, при условие, че и ние имаме разходи, и ние имаме задължения, които няма как да покриваме, защото нямаме друг източник на средства, освен от продажбата на вода, заяви Борислав Иванов.

„Друго нещо, което влияе доста на цената, е и инвестицията, която се прави за водния цикъл. Няма как съфинансиращата част, тези 10 процента, които са на ВиК, да не бъдат включени в цената на водата”, уточни управителят на водното дружество. Увеличението на цената е заложено в бизнесплана на ВиК, а окончателното решение ще бъде на КЕВР.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular