Friday, May 3, 2024
HomeБизнесКризата удари пазара на мощните коли в Дупница, търсят се малолитражки

Кризата удари пазара на мощните коли в Дупница, търсят се малолитражки

Автотърговецът Илиан Дойчев: Цените на автомобилите скачат, европеецът също обедня, вече трудно се намира качествена стока

Кризата удари пазара на мощните коли в Дупница. С поскъпването на горивата и бързо растящата инфлация клиентите предпочитат малки, малолитражни и икономични коли пред големи джипове и скъпи високолитрови возила. Това коментира Илиян Дойчев, собственик на една от големите автокъщи в града. Освен икономичността, цената също остава определяща при избора, като най-често клиентите в Дупница търсят кола между 5 и 10 000 лв., с малолитров двигател на газ-бензин или с възможност да бъде монтирана допълнително газова уредба. Цените на всички автомобили също катерят нагоре, като причините затова са общото поскъпване на стоките и услугите в и извън страната.
„Българите избират автомобили на газ-бензин или само бензин с възможност впоследствие да бъде монтирана газова уредба. Вече коли по 3000 кубика, трудно се продават. Търсят се малолитражни и икономични. Автомобили като БМВ-та и Ауди-та, с по 4-5 хил.кубика вече не се търсят и нямат пазар. Таванът на средния българин за автомобил е до 10 000 лева, като рядко се купуват по-скъпи коли на местния пазар”, коментира Илиан Дойчев.

„За съжаление, в момента, трудно се намира добра стока. Хората от Европа вече си пазят добрите коли и ги въртят на собствените си вътрешни пазари. Европеецът също обеднява и трудно може да си позволи да си купи нова кола. От друга страна доставките на нови автомобили вървят с 8-9 месеца закъснение от заводите към клиентите и хората продължават да си карат старите. Това затруднява вноса на автомобили към България.”, разказа още Дойчев. По негови думи в предишните години проблемът е бил да продадеш внесения автомобил, а сега браншът е изправен пред трудността да закупи такъв и да задоволи нуждите на местния пазар. „Пазар има, но трудно се намира необходимата стока. Сега тя струва доста повече. Преди един автомобил можеше да се закупи за 1 000 евро, да се ремонтира и предложи на цена от 2000 евро. Към днешна дата същата кола тръгва от европейския пазар към България на цена от 1800 – 2 000 евро . Във времето най-много се пазаруваше от Италия, като в последната една година най-много се търгува с Франция, Германия и северните страни. Италия вече не е най-предпочитаната дестинация, тъй като точно там малолитражните коли са доста по-скъпи. Там разполагат с голям избор на големи автомобили, но тук вече няма такова търсене, както беше преди”, уточни автотърговецът.
Дойчев коментира, че браншът също е засегнат от високите цени на горивата, чрез поскъпване на транспортните услуги. „Пример давам с Италия. Преди транспорта беше около 600 лева на автомобил, а сега всяка седмица се качва нагоре. Беше 800 лв., стана 850 лв., а последно стигна до 900 лв. Другата седмица вече не знам колко ще бъде. За една година цената на услугата скочи с 1/3. Всичко скача. И цените на горивата, и цените на транспортните услуги, и цените на автомобилите. Трудът също се оскъпи и подготвянето на една кола от вноса до автокъщата се промени ценово”, разказа автотърговецът Илиян Дойчев от Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular