Thursday, May 2, 2024
HomeОбществоКутия с храна за нуждаещите се в Перник - кой и защо...

Кутия с храна за нуждаещите се в Перник – кой и защо я създаде?

Щайга, превърната в кутия за храна, е монтирана на дърво под Централната жп гара в Перник. В нея перничани оставят хранителни продукти за нуждаещи се.Инициативата е на младежите Марияна Георгиева и Дани Иванов. На дървената кутия е написано: “Храна от хора за хора. Остави или си вземи на собствена отговорност”.

Всеки може да остави излишна пакетирана храна и друг, нуждаещ се, да си вземе. Вече са събрани лютеница, брашно, леща, ориз, хляб и други.”Днес, когато отидох да оставя хранителни продукти, бях много приятно изненадана – в щайгата имаше храна, а щайгата е там само от вчера (15 януари). Хората от “Парк бара” са я сложили и възнамеряват да продължават да слагат храна е щайгата”, разказа Марияна, която е била и доброволец в Младежкия Червен кръст. Младата жена е възпитаничка на Езиковата гимназия “Симеон Радев” в Перник.

Кутията е под постоянно видеонаблюдение. Храната ще се прибира всяка вечер в 22:00 часа и на следващия ден ще се връща отново.”Ако познавате хора в нужда, кажете им за щайгата! Или ако Вие самите сте в нужда, не се колебайте, храната е там с тази цел – хора в нужда да я ползват! Нека бъдем хора! Храната е човешко право и всеки трябва да има достъп до такава ежедневно!”, призова още Марияна.

Едва в няколко български града се организира такъв тип благотворителна кампания. Първите са Лом и Хасково. Идеята на перничани достигна и до Самоков, където са категорични, че също ще поставят кутия за храна “От хора за хора”.

RELATED ARTICLES

Most Popular