Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилКъщи в Босилеград сякаш оживяха под ръцете на кюстендилски деца

Къщи в Босилеград сякаш оживяха под ръцете на кюстендилски деца

Осем стенописа за 4 дни създадоха „Новите майстори“

Голямото лятно рисуване на „Новите майстори“ завърши гостуването си в Босилеград. Младите таланти от Кюстендил бяха поканени от сдружение „ГЛАС“ да създадат комбинация от традиционна и модерна арт обстановка по стените на няколко местни къщи.
8 стенописа създадоха за 4 дни наследниците на Майстора. 13 деца, водени от Евгени Серафимов и Лилия Стефанова се впуснаха в истинско артистично предизвикателство, оживило фолклорните носии от Западните покрайнини.

„Стените, които ни свързват“, показват деца във фолклорни носии, които си правят селфи, стоят в различни пози и носят посланието за модерност и единство – един народ разделен от граница.
„Това не беше обикновен проект, това не беше просто поредното рисуване за школата, това не може да се опише с думи. Отидохме в чужбина, а намерихме най-доброто от България. Трябваше да рисуваме в Сърбия, а през цялото време си бяхме у дома. Босилеград е сърце, памет, корени, китни къщи, пометени улици, незаключени дворове, усмихнати очи, кирпичени зидове, дъбови цепеници, окосена трева… мирише на дом, на пресен хляб с дебела кора… там всяка сутрин утрото е добро, после и денят е добър…и вечерта също, защото се назовават на всеки ъгъл, при всяка среща, с всеки срещнат…

Да, Босилеград беше наш ДОМ за четири дни, но това е само фактологията, част от нас остава там и не само по стените… защото тези стени ни свързаха стабилно, не само с хората от там, а със самите себе си… Новите майстори си тръгнаха от Босилеград, но и останаха там… изкуство може всичко, не признава граници и прави чудеса… стените НЕ ни разделят, стените ни СВЪРЗВАТ… БОСИЛЕГРАД, наше голямо и чисто СЪРЦЕ!”, заяви ръководителят на Новите Майстори Евгени Серафимов.
Школата по изкуства „Новите майстори” е самоиздържащ се клуб по интереси, който функционира към Сдружение „Партньори – Кюстендил”. Проектът в Босилеград е 6- ти от началото на годината до сега за кюстендилската школа.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular