Косово отложи забраната за автомобили със сръбска регистрация

Деескалация на напрежението след намесата на САЩ, ЕС и Русия

Властите в Прищина отложиха с месец влизането в сила на забраната, автомобили със сръбска регистрация да се движат в Косово. Забраната, която трябваше да важи от днес, вчера предизвика напрежение.
Косовските власти решиха да отложат въвеждането на спорното решение с месец след консултации с партньори от ЕС и САЩ.
До ескалацията на напрежението се стигна след призив от Вашингтон и поредица от срещи на властите в Прищина с американски и европейски представители.
Междувременно, правителството на Република Косово категорично осъди вчерашното напрежение и блокади на магистрали в Северно Косово, както и стрелбата по полицаи от местни въоръжени мъже.
В неделя вечерта жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат от днес пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия, и да изискват декларации от лицата със сръбски паспорти. Освен пътища бяха блокирани и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.
Късно снощи сръбският президент Александър Вучич посети Генералния щаб в Белград, където разговаря с командването на сръбската армия във връзка с ескалацията на ситуацията в Косово и отрече появилите се информации, че Белград трупа войска по южната си граница.
Сръбският президент благодари и на руското външно министерство за подкрепата при деескалацията на ситуацията в Косово и Метохия. Той също така благодари на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и на други представители на ЕС за “правилната им реакция”.
По-рано косовският премиер Албин Курти заяви, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.
До блокади в Северно Косово по същия спор за регистрационните табели на автомобилите се стигна в края на септември миналата година.