Sunday, May 5, 2024
HomeUncategorizedКюстендилска област остава в зелената зона, увеличават се новозаразените

Кюстендилска област остава в зелената зона, увеличават се новозаразените

Засилват проверките на обекти с обществено предназначение, реши Областния оперативен щаб

Ситуацията относно разпространението на Ковид-19 в област Кюстендил на този етап е нормална, но това не бива да ни успокоява. За да запазим спада в заболяваемостта, мерките трябва да се спазват от всички и е необходимо да засилим проверките на обекти с обществено предназначение. Това заяви областният управител инж. Александър Пандурски по време на заседание на Областния оперативен щаб в Кюстендил. В заседанието се включи и неговият заместник Георги Илинов. Членовете на Оперативния щаб обсъдиха готовността на болниците и здравните институции в областта да посрещнат една нова вълна от Ковид-19 наесен4-дневната заболяваемост за област Кюстендил е 20,59 на 100 хил. По новата методика това поставя областта в зелената зона. Това съобщи директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков. Пред членовете на Оперативния щаб той даде и актуална информация относно епидемиологичната обстановка в областта. От началото на пандемията до момента общо диагностицираните са 9099 души, под карантина са 334, на домашно лечение са 48 лица, хоспитализирани – 13. Излекувани са 8564, а починали 474. С изтекла карантина са 23 676. „Ръстът на заболяваемост обаче е 50, което ни поставя в червената зона. От 9 август до 13 август заболели в областта са общо 28 човека“, обобщи той.

Д-р Кръстева от РЗИ – Кюстендил даде информация и как върви имунизационната кампания в областта. „Общо имунизираните са 38 779, като със завършен цикъл са 19 590 лица. През последните седмици се наблюдава лек спад в обхвата на ваксинираните“, посочи експертът от РЗИ. От здравната институция напомниха, че, при желание от страна на фирмите и на хората, живеещи в малки и отдалечени населени места, има на разположение и мобилен кабинет, който да извършва имунизация.

Ситуацията и в трите болници на територията на областта е сравнително спокойна. Хоспитализирани са едва по няколко пациенти във всяко болнично заведение, като лицата са в сравнително стабилно общо състояние или средно тежко. Това докладваха директори и представители на болниците от Кюстендил и Дупница.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular