Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаКюстендилският приют ще приема бездомните кучета на Дупница

Кюстендилският приют ще приема бездомните кучета на Дупница

  • Заради ремонта на местния кучкарник дупничани сключват споразумение скитащите четириноги 6 месеца да се карат в областния град

 

Бездомните кучета в Дупница временно ще бъдат обезпаразитявани,  ваксинирани и кастрирани в Кюстендил, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет. Предложението на градоначалника е свързано с предстоящия ремонт в общинския приют в Дупница, чиято експлоатация е спряна за 6 месеца. Градоначалникът иска разрешение от местния парламент да одобри споразумение между  общините  Кюстендил и Дупница за извършване на ветеринарномедицински дейности за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на община Дупница. Проектът е съобразен с одобрената от съвета програма за овладяване и контрол на популацията на безстопанствените кучета, както и с националната програма, приета от Министерския съвет миналата година. Законът за местното самоуправление и местната администрация предвижда възможност за сключване на споразумения между общините за реализиране на проекти за преодоляване на съществени проблеми на регионално равнище, какъвто проблем е и този с овладяването на популацията на безстопанствените кучета. Дупнишките общинари вече са отправили предложение до колегите си в Кюстендил относно споразумението. Общинският съвет в областния център вече е одобрил проекта, по който се очаква  решение и в Дупница.

Във връзка със строително-ремонтните дейности в единствения приют за безстопанствени кучета в Дупница на 9 юни тази година началникът на отдел “Здравеопазване на животните” при Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил д-р Емил Гъгнев разпореди експлоатацията на животновъдния обект да бъде спряна до 4 декември.

От пресцентъра на общината обясниха, че в момента в приюта в Дупница няма животни – преди две седмици настанените там четириноги са били осиновени. Докладната записка ще бъде разглеждана на сесията на Общинския съвет на 17 юни. Ако тя бъде приета, решението ще влезе в сила веднага.

RELATED ARTICLES

Most Popular