Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилци скачат срещу новите данъци за МПС

Кюстендилци скачат срещу новите данъци за МПС

Собственици на над 20 000 леки автомобили ще плащат по-висок налог

Кюстендилци излизат на протест пред Общината в понеделник срещу високия данък МПС, съобщи БНР. Според решението на общинските съветници увлечението за различните класове и мощност леки автомобили за 2023 год. е 47%, за масово караните обаче е над 50 процента. Увеличеният данък МПС ще платят около 20 хиляди собственици на леки автомобили, както  на АТВ, четириколесни и на триколесни МПС. Плащането стартира от миналата седмица, като засега в отдела “Местни приходи” се плаща само този данък – за автомобили, а реакциите са показателни, съобщават от БНР.

Общественото недоволство в Кюстендил зрее от няколко месеца, след като общинското ръководство предприе серия непопулярни мерки за излизане от икономическата криза, в която е затънала общината. В края на миналата година кюстендилци и жителите на околните села бяха сюрпризирани с поредица от тежки икономически новини. Първи в списъка на рестрикциите попаднаха хората от селата на общината, които се превърнаха в заложници на спешната необходимост от попълване на местната хазна. Всяка вечер живеещите в над 70-те населени места стояха на тъмно, за да може общината да намали от разходите за ток, с мъгливото обещание за бъдещи инвестиции. И докато кметството  пестеше от лампи, престъпността набираше скорост. Нейсе, притиснат от общественото недоволство, градоначалникът Паунов се смили и пусна светлото пред домовете на хората.

Това обаче не променя общата икономическата стратегия на общинското ръководство, което през настоящата година ще разчита предимно на налози, за да излезе от блатото на безпаричието. Освен драстично по-висок данък МПС, кюстендилци вече ще плащат и далеч по-солена такса смет, след като ставката се вдигна от 1,4 на 3,5 промила, а за малките населени места от 1,4 до умопомрачителните 9, 5 промила. И макар градоначалникът П. Паунов да оправда по-високите налози с това, че похарчените средства за сметосъбиране и сметоизвозване надвишават в пъти събираните до момента налози, горчивият привкус от това решение ще съпътства данъкоплатците през цялата година.

Представителите на бизнеса пък ще имат още два дни, за да предоставят в общинската администрация и договор с фирмите, които са оторизирани да третират битовите им отпадъци.

За въвеждането на платено паркиране за определени зони в централната градска част няма смисъл да се споменава, предвид че всеки ще може да го усети по джоба си. По същия начин, но с цената на здравето си го отнасят и онези служители на общината, които самоотвержено стоят на студено през зимата, за да не загубят работните си места.

Може много да се гадае по темата какво реално е дереджето на Кюстендил, след като в година на кметски избори се пристъпва към подобни отчаяни и радикални управленчески решения. И макар на обществеността регулярно да бъдат поднасяни гръмки новини за бъдещи инвеститори със стотици нови работни места, това не може да притъпи чувството, че общината се управлява под мотото на познатия от 90-те години борчески лозунг – „ С вашите пари, нашият успех е сигурен!”.

Очевидно е обаче, че жителите на града под Хисарлъка се събуждат и са готови да се разбунтуват срещу дълбокото им бъркане в пазвата и то по време на рекордна инфлация и икономическа криза. И, да, нямат желание да платят цялата сметка от управленческото безсилие както на национално, така и на местно ниво.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular