Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендил отбеляза 129 г. от рождението на Димитър Пешев

Кюстендил отбеляза 129 г. от рождението на Димитър Пешев

В Кюстендил отбелязаха 129 години от рождението на Димитър Пешев – един от хората, от които през 1943 год. започва акцията по спасяването на българските евреи. Тогава Пешев е зам.-председател на Народното събрание.

Цветя в знак на признателност към приноса на кюстендилеца Пешев за спасяването на българските евреи бяха поднесени пред паметника му от областния управител инж. Александър Пандурски и общинското ръководство. Цветя поднесоха и Жоел Либа, мениджър проекти на Съюза на актьорите в Израел, ИритКейнан, професор по история, израелски писател и член на ръководството на Съюза на писателите на Израел, както и Явор Гърдев, театрален и кинорежисьор. Цветя поднесе и Георги Милков, журналист и водещ по БНТ 1.

“За трети път съм на това красиво място. Влюбен съм в този град. Безкрайно съм благодарен на Димитър Пешев и му отдавам чест за това, което е направил. Сред хората, които е трябвало да се качат във влака, спрян от Димитър Пешев, е един от нашите най-добрите актьори, който е от България – Нисим Азикри. Той е дошъл от този град с неговите родители”, разказа Жоел Либа.

“Искам да благодаря на Димитър Пешев от името на цялата еврейска общност, защото аз съм потомък на румънски евреи. Никой друг в Европа не е жертвал живота си и не е постъпил като Пешев по време на Втората световна война. Той не е просто наш брат, той е много важна личност за еврейската общност“, разказа още актьорът.

Той посочи, че човек като Пешев, жертвал собствения си живот, въпреки че не е евреин, е човек с главна буква. “Трябва целият свят да му се поклони за това, че е спасил човешки животи. Аз му благодаря от името на моята държава, родители и приятели актьори. Благодаря и на всички български граждани, че са успели да извършат това дело и че поддържат жива историята”, допълни още Либа.

Жоел Либа посочи още, че няма нищо по-важно от това да живееш и да спасяваш човешки животи.

Димитър Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Той е удостоен със званието – „Почетен гражданин на Кюстендил“ през 1997 година.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular