Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаПоздравителен адрес до гл.ас.Иван Хаджийски изпрати министърът на културата

Поздравителен адрес до гл.ас.Иван Хаджийски изпрати министърът на културата

Поводът е рожденият ден на именития краевед-изследовател от Дупница

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати поздравителен адрес до краевед-изследователя, общественик и почетен гражданин на Дупница гл.ас. Иван Хаджийски. Поводът е личен празник на именития дупничанин.

„Скъпи приятелю, за мен е удоволствие да Ви приветствам по случай рождения Ви ден! С Вашата постоянна грижа за развитието и съхранението на историческата и родова памет в областта, със специалното внимание към културата, Вие всеки ден работите в полза на хората. За Вашата отдаденост и активна работа говорят достатъчно наградите на Община Дупница „Будител на годината“ и „Почетен гражданин на град Дупница“. Вярвам, че да бъдеш „Будител“ е не просто отличие, а призвание! Призвание да бъде пример и вдъхновение с живота и делото си за съгражданите и обществото, в което живееш! Пожелавам Ви здраве, щастие, много успехи в личен и професионален план и сили за реализиране на още много добри дела. Честит празник!“, се казва в поздравителния адрес от министър Кръстев.

Иван Стоилов Хаджийски е роден на 21.06.1955 година и живее и работи в град Дупница. През 1980 г. e завършил Философия, История и Oраторско изкуство в СУ ”Св.Климент Охридски”. Около 6 години е работил като младежки ръководител, една година като стопански ръководител и 22 години е преподавател във Висшия педагогически колеж “Св.Иван Рилски” в град Дупница. 12 години това учебно заведение е под научно методическото ръководство на ЮЗУ “Неофит Рилски” гр.Благоевград и 10 години към “Техническия университет” гр.София. От 2000 до 2004 година е бил ръководител катедра “Обществено-хуманитарни науки”. Притежава научно звание главен асистент, от 26.04.2004 година е член на Македонския научен институт, а от 09.11.2011 година е член на неговия Научен съвет. На общо събрание на МНИ от 11.06.2014 година гл.ас.Иван Стоилов Хаджийски е избран за член за Научния съвет на МНИ.

Иван Хаджийски в продължение на десетилетия изследва новата и най-нова история на Югозападна България и конкретно Дупнишкия край (бившата Дупнишка околия). Публикувал е 12 книги, от които 8 научни монографии и 4 научни студии.През 2007 година научни изследвания на Иван Хаджийси са цитирани в том 2 от тритомното издание на историята на Гърция.

RELATED ARTICLES

Most Popular