Sunday, May 5, 2024
HomeСпортКюстендил отново ще е домакин на маратон през 2021 г., Дупница -...

Кюстендил отново ще е домакин на маратон през 2021 г., Дупница – част от „Рън България“

Градът под Хисарлъка събра топ атлети на България на семинар „Аз и бягането – синоними“

Кюстендил отново ще бъде домакин догодина за втора поредна година на маратон. Това стана ясно по време на третото издание на семинара “Аз и бягането – синоними“, който се проведе в парк-хотел „Кюстендил“ през уикенда. Спортната проява е планирана за 19 септември 2021 година и ще включва класическата дистанция от 42.195 км, полумаратон (21.1 км) и 2 км масов старт. Дупница също ще бъде част от голямото лекоатлетическо семейство през следващата година. В града ще се проведе един от стартовете по бягания от веригата „Рън България“. Надпреварата е запланувана да се състои на 4 април.

Градът под Хисарлъка за пореден път стана център на атлетиката в България. По-малко от месец след като бе перфектен домакин за първи път на Балканския маратон, тук отново се събраха топ атлети. Те бяха част от третото издание на семинара „Аз и бягането – синоними“.

Семинарът бе открит от зам.-министъра на младежта и спорта Николай Павлов и кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Павлов запозна присъстващите с младежките политики на ММС, както и за проекта БЕГАЧИ, който се реализира чрез Българската федерация лека атлетика и има за цел популяризирането на бягането сред младите хора.

Тридесет участници от цялата страна и Кюстендил слушаха лекции за бягането от едни от най-добрите български треньори, състезатели и изследователи в бяганията на средни и дълги разстояния.

По време на семинара бяха обявени и датите на новите състезания по бягания от веригата „Рън България“ за 2021 година. Организаторите от Луковит, Дупница, Кюстендил и Исторически парк (село Неофит Рилски) представиха подробности за състезанията, които ще се проведат на тяхна територия. Именно най-голямото състезание от веригата отново ще бъде второто издание на маратона на Кюстендил.

Лекции на семинара изнесоха многократните шампиони на България и Балканите Йоло Николов, Милица Мирчева. Те бяха наградени в Кюстендил за №1 в бяганията на средни и дълги разстояния в България за 2020-а. Сред лекторите на семинара бяха още Боян Бойчев – специалист по спортно хранене, Ивета Бонова – научноизследователски център на НСА, и Силвена Тодорова – специалист по спортна екипировка.

Специално за сбирката от спортната база „Белмекен“ слезе и най-успешната атлетка на Кюстендил – Цветелина Кирилова, която сега е кондиционен треньор на националките по художествена гимнастика. Семинарът завърши с гледане и анализиране на маратона в Лондон.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular