Friday, May 3, 2024
HomeОбществоЛегенди за св. Иван Рилски ни водят към Екопътека „Кръста” над град...

Легенди за св. Иван Рилски ни водят към Екопътека „Кръста” над град Рила

Пътешествие до лековито аязмо и величествения символ на разпятието

…На скалата Кръста край пенливата река Рила,
чудотворна сила светъл кръст забила.
Символ на правда и на свещена любов,
за всички християни е този кръст Христов.
Тези стихове окриляват всеки турист, решил да поеме по
екопътека „Кръста” над град Рила. Затова в Деня на свети Иван Рилски ви каним на едно пътешествие, напоено с легенди и чудодейната енергия на рилския пустинник.
На 19 октомври почитаме паметта на преподобния Иван Рилски Чудотворец, смятан за един от най-големите български светци, покровител и застъпник пред Бога. Вървейки по стъпките на скромния отшелник в този свят ден, нека всеки се почувства благословен и зареден с вяра.


Екопътеката се намира веднага след град Рила в посока Рилския манастир. Подходяща е и за търсачи на приключения и за поклоннически туризъм. Маршрутът е лек и за краката, и за душата. А красивата природа е в състояние и да смири, и да възхити. Римите на д-р Георги Лазаров посрещат с „добре дошъл” пътешествениците, решили да изпълнят сърцата си с вяра, надежда и красота, които бликат с изобилие от това свято място:

„Истината за кръста на скалата величава,
от човек на човек тя се все предава.
Светецът пустинник от дивата Рила,
там го е сложил с божествена сила”.
Пътеката започва да се извива нагоре към Кръста покрай внушителни скали, които спират дъха. Важно е да следвате червената маркировка, за да не изгубите верния път.

Не след дълго ходене ще излезете до беседка с аязмо. За това място се разказва интересна легенда. Подгонен от съселяните си в село Скрино, Иван Рилски Чудотворец тръгнал да търси убежище във великата Рилска пустиня. Със себе си взел и теленцето Шарко, дадено му като възнаграждение от богатия скринчанин, при когото чиракувал. Уморен от гонитбата, светецът ожаднял силно и започнал да търси вода. Никъде обаче в тази скалиста местност не намерил извор. Тогава горещо се помолил на Бог и в миг под копитата на телето бликнала вода. Светецът пил от нея и така я осветил. Оттогава до ден днешен се смята, че водата изцелява болни и дава сили на слаби.
Легендата продължава да разказва, че скринци и кучетата им застигнали Иван Рилски в дълбок дол. Кучетата нападнали телето, а над тях започнало да кръжи ято гарги, които издали на преследвачите къде е светецът. За пореден път той горещо се помолил на Бога за спасение и мигом станало чудо. Преобразен като орел, светецът полетял в небесата и така се спасил. А гарваните, които го издавали – проклел.
И тук идват стиховете на д-р Георги Лазаров:
„Рояк от гарги в туй време върху му връхлетели,
гаргина песен зловещо те запели.
В миг светеца прогонил черното ято
и поглед отправил към мястото свято.

От тогаз таз птица черна, що на мърша налита,
от кръста нагоре вече не прелита.
А край скалата свещена няма часовой,
минават безспирно богомолци безброй”…

До аязмото се издига кръст, а на икона, поставена в каменна пролука, всеки, който желае, може да остави монета и да си пожелае нещо съкровено. При беседката е изградено барбекю, а надпис предупреждава: „Обичаш ли гората – боклукът в торбата”.
Няма да има време да се изморите, тъй като съвсем скоро ще стигнете до панорамни площадки, на които предвидливо са поставени пейки. Гледката е забележителна. Сред тишина и природна красота всеки може да се помоли за здраве и закрила и да се полюбува на пейзажа.


Според преданието светецът кацнал на скалите над дола и във възхвала на Бога на най-високата скала забил кръст.
А за да стигнете до него, продължавате да се изкачвате нагоре по терена, следвайки маркировката. Малко по-нагоре има и пейка, която гледа точно срещу първия от водопадите Бохемия. След това пътеката завива надясно и нагоре около огромни скали. По маршрута на екопътеката могат да бъдат видени и редица лечебни растения като здравец, глог, шипка, костова тлъстига, веленовски дебелец и др., които биха представлявали интерес за природолюбителите.


Следва изкачване по стръмен скалист терен, а след него се поема по поляна, обградена с ниски дървета и храсти. За ориентир, че сте във вярната посока, може да ви послужи дървено мостче, през което трябва да минете, за да продължите пътя към Кръста.
След това трябва да излезете на ясно различима пътека, по която се поема надясно, а до върха остава малко. Когато излезете на високо, равно и открито място, до Кръста ви остават само няколко минути. На специално обособени кътове от камък са поставени пейки за отдих. Пейки има и точно до величествено издигащия се кръст, където може от сърце да се насладите на планинския пейзаж и панорамната гледка, която се открива към град Рила.

На това вълшебно място всеки може да повярва в чудеса и да се докосне до магията на Рилския чудотворец, да се помоли за здраве и да онемее пред величието на природата.

Силвия БОРИСОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular