Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаЛесничеи „арестуваха” нови две коли на бракониери край Бистрица

Лесничеи „арестуваха” нови две коли на бракониери край Бистрица

  • Нарушителите са роми от Гиздова махала, заловени са с по половин кубик дървесина

Две нови МПС-та на бракониери, натоварени с дърва, „арестуваха” дупнишките лесничеи за последните две седмици. Това съобщи директорът на горското Пламен Поюков. Колите са попълнили „колекцията” в двора на горското, където в момента има 4 возила на бракониери. „В последните две седмици нашите служители заловиха двама бракониери и конфискувахме един сеат и един фолксваген на роми от Гиздова махала. Незаконната сеч е в района на село Бистрица, единият е заловен на Бели път.

И в двете коли има по половин кубик дървесина. Съставили сме констативни протоколи и сме дали собствениците им на прокуратурата. Там ще се реши дали ще бъде пoвдигнaтo нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo, или щe имa caмo aдминиcтpaтивнo нaĸaзaниe”, посочи шeфът нa гopcĸoтo.

В отговор на наш въпрос за извършвана напоследък сериозна сеч в землището на дупнишкото село Дяково, заради която местни жители са обезпокоени, Пламен Πoюĸoв каза: „В Дяково всичко е под контрол. Там се извършва сеч след проведена процедура, спечелена от Кирил Ангелов собственик на фирма „Скат от с. Самораново. Това са планувани сечи и сечи в гори, засегнати от върховия корояд. Проблемът с върховия корояд е именно заради неизвършени своевременно сечи.

В момента в двора на лесничейството има конфискувани коли на нарушители.

Когато не е извършена своевременна сеч, горските насаждения отслабват и това дава възможност за нападения от корояда. За създаването на устойчива екосистема допринася не само залесяването, но и сечта, която започва след 20-ата година. Хората понякога погрешно разбират сечта като унищожение на гората”, обясни Поюков. Лесничеят подчерта, че навсякъде, където се извършва добив на дървесина, предстои залесяване с местни широколистни видове, доказали се като по-устойчиви от потърпевшите от корояда иглолистни дървета.

 

Юлиянa KOЛЧAKOBA

 

RELATED ARTICLES

Most Popular