Летни приключения за децата от Югозапада (Втора част)

С наближаващия край на учебната година летните занимания за деца отново са хит в Югозапада. И какво по-хубаво за едно дете от това хем по интересен начин да се обогати с нови знания, хем да се отдаде на приятни развлечения.  В два поредни броя в. “Вяра” ви запозна с това какви увлекателни занимания предлагат за лятото различните градове в Югозапада:

 

Частни детски центрове

Лятната ваканция е най-дългоочакваното време за всяко дете. Учебните занимания отстъпват място на игрите, приключенията, екскурзиите и забавленията. Месеците на почивка обаче се оказват сред най-големите предизвикателства за родителите, които продължават да работят и се налага да измислят хиляди алтернативни начини за запълване на свободното време. Едни от най-добрите възможности в Дупница предлагат частните детски центрове. Най-големият от тях е ДЦ „Николито”. От неговите услуги могат да се възползват деца от предучилищна и начална училищна възраст. Центърът разполага с прекрасна собствена база, голямо дворно пространство, има собствена кухня и уникални условия за малките посетители. Екипът от преподаватели умело съчетава часовете за игри с времето, в което децата да четат и затвърждават пропуснатите през годината знания. Летните дни в занималнята са изпълнени с разходки в парк „Рила”, градската градина, музеи, галерии и други забележителности на града. Всяка седмица малчуганите имат организирани посещения на футболния стадион и игрището за бейзбол, където спортуват и се забавляват.  Свободното им време е запълнено с най-различни занимания – от часове по готварство, през водни фиести до арт работилници, в които усвояват различни техники на изобразителното и приложно изкуство. Често можете да видите дълга редичка от хванати за ръце дечица, които крачат бодро към парка с настроение за игри и забавления.

В Дупница функционира и частна занималня „Детски свят”. Със значително по-малък капацитет и база, мястото също осигурява разнообразие за децата по време на ваканцията. За малките посетители има организирани посещения на различни места в града и разходки. Балансирано се съчетават времето за игри с време за обучение. И там посещението е целодневно и обхваща възрастовата граница на деца от предучилищна и начална училищна възраст. Преподавателите се стремят към осигуряване на пълноценна ваканция и забавления на децата, както и създаването на нови приятелства.

„Активно лято“ ще радва дупничанчетата през 2021 година

Всяка година заниманията за деца под мотото „Активно лято” преминават при голям интерес. В тях се включват ученици от Дупница и гостуващи  през ваканцията деца на възраст от 8 до 14 години. Инициативата не се състоя само през миналата година поради пандемията от коронавирус. През идните летни месеци тя отново ще радва малчуганите, уверяват организаторите от община Дупница. В момента Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните довършва своите проучвания. Те са необходими, за да се знае каква ще бъде продължителността и какви занимания ще бъдат включени в програмата. „В предишни години „Активно лято“ се провеждаше в рамките на един месец и протичаше при изключително голям интерес. През 2019 година имаше повече от 160 деца. За тях бяха организирани тематични занимания в най-различни сфери. Малките посетители бяха впечатлени от представените  импровизирани лаборатории, арт занимания, музикални прояви, както и спортни мероприятия. Децата много се радваха и истински се забавляваха”, коментираха  организаторите на проявите.

От общината отчитат, че това е едно от най-успешните начинания през последните години и родителите в града настояват всяко лято за децата им да има подобни увлекателни и полезни дейности. „След посещенията те  споделяха как малките нямали търпение да станат сутрин, за да отидат веднага на поредното занимание, независимо дали става дума за изкуство, или спорт” , разказаха от Местната комисия за борба с противообществените прояви. Те споделят още, че къде на шега, къде на сериозно възрастните дупничани, които идвали да вземат внучетата си, питали представителите на кметството дали няма да организират подобни занимания и за пенсионери.  Те били толкова впечатлени, че се поинтересували от възможността след време и те да участват в подобни мероприятия.

Лятна арт школа отвори врати в Сапарева баня

Лятна арт школа отвори врати в Сапарева баня, съобщават от читалище „Просветен лъч-1905”, където се провеждат заниманията. През ваканцията с децата работи обичаната от тях преподавателка Гинка Милтенова. Заради големия интерес в групата са записани 24 деца от 6 до 11 години, вместо 16, както било предвидено. Малките художници рисуват два пъти седмично. Заниманията ще продължат до 29 юни.

„Заниманията ни са всеки вторник и петък, по час и половина. Две от тях вече проведохме. Дейностите са различни – натюрморти и работа с техника поантилизъм (рисуване с точки), което е любима тема. Предстои ни и рисуване в стил кубизъм – техниката, използвана от Пикасо. Програмата включва още рисуване на открито в двора на средновековната черква „Св. Никола”, изработване на карнавални маски, рисуване върху платно, изработка на рамки за снимки. Използваме и различни видове бои – темперни, маслени, сух пастел, флумастери.

Творим на фона на музика, като и децата избират според техните предпочитания. На 1 юни слушахме детски песнички, след това те искаха да слушат „Времето лети” на Стефан Вълдобрев, което много ме впечатли. Ще организираме игри от миналото като карти „Черен Петър”. Имахме игра със столове, те не са чували за тях. Закриването е на 29 юни. Тогава ще покажем всички рисунки, но ще има и изненада”, обясни Гинка Милтенова. Тя е художник и изкуствовед. Учила е в Италия, където е завършила гимназия по изкуствата и история на изкуството. Лятната арт школа се организира за втора поредна година.

Лято 2021 – богато от приключения, игри и походи за децата от Кюстендил

Обединен детски комплекс ще проведе рок училище за китаристи

Страхотни летни изживявания очакват деца в Кюстендил. Освен Детския отдел към Регионалната библиотека, богати откъм събития и инициативи са програмите на Обединен детски комплекс и Училища „Европа”.

ОДК започна записването за лятната програма, съобщи директорът Бойко Малинов. “Програмата „Детско лято“ включва разнообразни събития. На 24 юни децата ще имат възможност заедно да посрещнат празника Еньовден. Това ще стане в екопарк „Малкият принц“. За 26 юни е предвиден турнир по шахмат. От 28 юни до 9 юли желаещите могат да се включат в детска игротека, която ще се провежда в лесопарк „Хисарлъка”. Тя включва направленията „Изкуство“, „Спорт“ и „Развлекателни дейности“. В нея могат да участват ученици от първи до четвърти клас. Предвиден е и турнир по футбол за 1 юли. Програмата включва и еднодневни занимания. Тази година сред тях са колопоход до село Шишковци на 12 юли, поход до местността Орлово гнездо в лесопарк „Хисарлъка“ за 14 юли, както и пикник в село Раждавица за 16 юли. Ще се проведе и рок училище за китаристи от 26 юли до 20 август”, информира Малинов и доуточни, че всички занимания са безплатни за децата, които ще се запишат и ще участват в лятната програма.

Лятна занималня ще има към Училища „Европа”, която започна работа още на празника на детето. „Занималнята предлага най-разнообразни дейности, опитваме се по непринуден начин да съчетаем полезното с приятното. Децата се обучават на български, математика и английски, като всичко това се случва в предиобедната част. В следобедното време имаме арт работилници, съответно рисуват и изработват най-различни неща. Всичкото това се случва и с излизане навън. Редовни посетители сме на парк „Хисарлъка“, участваме в музейните работилници, както и на градинските и паркови детски кътове. Правим и екскурзии, като планираме през тази година, ако условията позволят, да направим и няколко целодневни пътешествия. Предишни години сме ходили в Музея на авиаторите в Ковачевци, месихме хляб в Хлебната къща в Калище, посетихме и завод за производство на ел. табла. Редовно се качваме и до Осогово, където организираме скаутски дни с палене на огън. Лятната занималня ще приключи на 14 август, като ще си дадем всички две седмици почивка и от 1 септември се връщаме отново в клас”, каза управителят на Училища „Европа” за Югозападна България Албена Дамянова.

“Лято е, ела в библиотеката”! Къщичка на приказките и куп изненади подготви Детският отдел в Кюстендил

Безкрайно вълнуващо, интересно и опознавателно лято предлага на децата на Кюстендил Детският отдел на Регионална библиотека “Емануил Попдимитров” в града. Екипът на културната институция с директор София Пейчева е подготвила страхотна инициатива – “Лято е, ела в библиотеката”, която вече тече с пълна сила. Всеки ден организирани групи от детските градини и училища гостуват в отдела, където за всеки посетител има интересно изживяване.

“Няма как да се похвалим, че от 1 юни децата на Кюстендил и региона, нашите малки читатели имат нов дом на книгата. Интересуващите се знаят, че той се намира в сградата на читалище “Братство”. Отделът наистина е едно приказно царство. Стените са изрисувани, 40 000 тома книжки са подредени, слънчево и просторно е. Тази по-различна атмосфера предполага една обстановка, в която всеки може да чете, да играе, да свири на пианото и най-важното е, че всички детски книжки намериха своя дом. Те са разположени в голямата зала и всеки наш читател може да се докосне до тях и да прочете. Месец юни сме го посветили именно на това да покажем новия дом на детската книга на малчуганите от детските градини, училищата и като цяло на малките ни читатели. Радващо е, че вече седмица нямаме празен ден и всеки ден имаме групи. Инициативата ни “Лято е, ела в библиотеката”, която ще бъде през месеците юни, юли и август, се радва на голям брой посетители.

По време на нея децата ще имат възможност да играят, да учат, да творят в библиотеката. Ще имат възможност да нарисуват приказка, да се потопят в къщичката на приказния свят, ще има много детски филмчета, ще се запознаят с българската азбука чрез нашите азбучни послания. Нещо, което определено ще ги заинтригува, и ще се радват, че ще могат да играят с роботчетата Finch и пчеличките роботи Bea Bot. Ще анимираме заедно, ще има Арт работилнички, но всичко това ще бъде представено в една програма, с която желаещите да ни посещават ще се запознаят”, информира библиотекарят Елка Тодорова.

Тя уточни, че организирано и със записване са посещенията в детския отдел на библиотеката само този месец. “През следващите – юли и август, ще има направена програма и всяко дете в зависимост от интересите си е добре дошло това лято при нас в библиотеката, за да играе, учи и твори”, каза още Тодорова.

Летни приключения за децата от Югозапада