Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияМатематикът Николай Витанов: Зелено вече няма. Проблемите започват след Ивановден

Математикът Николай Витанов: Зелено вече няма. Проблемите започват след Ивановден

Математикът проф. Николай Витанов направи в профила си в социалната мрежа Facebook кратък анализ на обстановката в България по отношение на пандемията от COVID-19.

Относно заболеваемостта в страната по области той заяви: „Зелено вече няма. Областите на ниво 4 се увеличават. В тези области разпространениетона вируса е силно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят“.

Експертът прогнозира, че

проблемите ни с новия силно заразен вариант на коронавируса Омикрон ще започнат след Ивановден (7 януари, петък).

„Проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден наближава, репродуктивното число се очаква да расте и да доближи 1.3. Знаете, че като стане 1.3 почвам да отброявам 14 дни. Утре се очаква числото да прехвърли 1.3“, предупреди математикът.

Той очаква смъртността да остане на сегашните нива „50-60 средно на ден“. А що се отнася до евентуален нов локдаун Витанов споделя: „Локдаун. Питат ме често. Прогнозата ми беше, че до края на миналата година няма да има. Тя беше направена още октомври месец и както видяхте, се осъществи.

Сега за тази година.

Зависи как здравната система ще понесе натоварването.

Ако следите интервютата ми по телевизиите, винаги наблягам на това, армията, която се бори с този вирус, да е в добро здравословно състояние и да има средства за борба. Не се очаква натоварване на интензивните отделения такова, каквото беше при предишните вълни.

Може да има обаче много случаи за неинтензивно лечение и ако се допусне личните лекари и персонала в болниците да се изпоразболеят, няма да има кой да се грижи за болните и тогава ще трябва да се мисли и за такива ограничителни мерки. Засега, такава опасност няма, не очаквам да възникне и в следващите две седмици. Тъй, че прогнозата е: до 20-ти януари не се очаква налагането на локдаун“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular