Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияМедицински надзор не откри нарушения около смъртта на родилката Данислава

Медицински надзор не откри нарушения около смъртта на родилката Данислава

ДИК синдром е причинил смъртта на родилката Данислава от Горна Оряховица и той не е предизвикан от неправилни действия на екипа, извършил секциото на 26 август. Това е заключението от констативния протокол след проверката на “Медицински надзор”, заяви на пресконференция д-р Иван Иванов, управител на общинската болница в Горна Оряховица. Оттам 21-годишната Данислава бе транспортирана с обилен кръвоизлив в областната болница във Велико Търново, където въпреки усилията на лекарите, почина.
“Още веднъж най-дълбоки съболезнования на семейството, но някой дава ли си сметка как през цялото това време работят колегите, когато под прозорците на отделенията се провеждат протести и бдения”, попита управителят и заяви, че е длъжен за защити колегите си.
Той цитира протокола от 21 стр., който отразява, че не са констатирани нарушения на медицинските стандарти, а лекарите и в двете болници са действали своевременно и адекватно.
“Пациентката е транспортирана правилно и своевременно към лечебното заведение във Велико Търново”.
Реанимационните действия са били единствените възможни за спасението на родилката, обяви директорът на болницата в Горна Оряховица.

Още на 1 септември той е разпоредил вътрешна проверка. Искани са експертни становища от професори във Варна и “Майчин дом” в София. Реаниматор подозира, че родилката развива ДИК синдром и по спешност е транспортирана във Велико Търново, където има по-голям капацитет за лечение на такива състояния.”Това е синдром, при който внезапно се изчерпват факторите на кръвосъсирване в организма и настъпва профусно кървене отвсякъде. Не може да се предвиди”, обясни лекарят и каза, че за последен пърт в горнооряховската болница е имало такъв случай с родилка преди 15 г. Жената тогава е спасена.

“Двете акушергинеколожки не са се сблъсквали с ДИК синдром до този момент, но веднага разпознават симптоматиката, щом е започнало кървене. Нужно е било да се потвърди и с лабораторни изследвания. Протоколът за реакция е спазен”, категоричен бе д-р Иванов.

Той обаче не посочи повече детайли, тъй като се води досъдебно производство за причиняване на смърт на 21-годишната
По време на проверката от “Медицински надзор” са инспектирали документално целия престой на бременната жена в болницата. Писмени обяснения са дали двете АГ специалистки, двамата реаниматори, акушерките и медицинските сестри, били на работа във фаталния ден.
“Много е трудно, когато се случи подобен инцидент, още в началото да се каже дали това е в резултат от лекарска грешка, или не. Истината е, че подобни случаи влияят негативно върху болницата. Пациентите в АГ отделението намаляха трайно”, допълни управителят.
“Вие се притеснявате докторите как работят заради протестите, а ние как живеем с моя съпруг питате ли ни? Едно дете имахме”, не изръжа Елена.
По време на пресконференцията в залата бе и майката на Данислава Елена Стоянова.
“Вие се притеснявате докторите как работят заради протестите, а ние как живеем с моя съпруг питате ли ни? Едно дете имахме”, не издържа Елена. Тя смята, че 5 дни лекарите, извършили секциото, са се крили и никой не е дошъл да разговаря с близките.На инициираната от д-р Иванов среща дошъл само част от екипа, а поведението било “крайно нагло и самонадеяно”.
“Раждането на детето е в 9 ч., аз се чух с Данислава в 10 ч., в 11 ч. вече ми каза, че никой при нея не е ходил, не знаеха дали тя е излязла от упойка. Какво са правили вашите служители до този момент, не знам. За мен това е безотговорност и нехайство, те са я оставили без наблюдение. Не знам вашите експертизи, вашите проверки до какъв извод са стигнали, но това е мнението ми като майка”, нападна тя управителя.
Разследването на случая продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново

RELATED ARTICLES

Most Popular