Sunday, May 12, 2024
HomeБизнесМестна фирма ще строи мандра в Крайници! Ще произвежда сирене и кашкавал...

Местна фирма ще строи мандра в Крайници! Ще произвежда сирене и кашкавал с трюфели

Местна фирма ще строи мандра и фотоволтаична електроцентрала в дупнишкото село Крайници, съобщават от РИОСВ – София. Инвеститорът е „ЛАТТЕРИЯ” ЕООД с управител Иван Ильов, който е внесъл инвестиционно намерение в инспекцията.
Мандрата ще преработва по 2 000 литра краве мляко на ден. Млякото ще се добива от животни, отглеждани в собствена ферма, разположена в имота. В мандрата ще се работи 6 дни в седмицата. Млекопреработвателното предприятие ще функционира 44 седмици в годината. Ще произвежда сирене, кашкавал, извара и кашкавал и сирене с добавки (трюфели и др. добавки). От 6 990 литра мляко седмично ще се произвеждат 998 килограма сирене. От същите количества суровина съответно ще се получават по 699 килограма кашкавал и 244 килограма извара на седмица.
Предвижда се изграждане на нова едноетажна производствена сграда от стоманена конструкция и топлоизолационни панели. Върху покрива на сградата ще се монтира фотоволтаична централа с мощност 180 kWp, която да обезпечава фабриката с електроенергия.
Фирмата иска от РИОСВ информация за действията, които трябва да предприеме по Закона за опазване на околната среда. Освен това искат да бъде извършена Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular