Tuesday, April 30, 2024
HomeРегионДупницаМестният парламент в Дупница гласува 2000 лв. за семейства, нуждаещи се от...

Местният парламент в Дупница гласува 2000 лв. за семейства, нуждаещи се от ин витро

По 2000 лв. вместо досегашните 1500 лв. ще отпуска община Дупница на семействата с репродуктивни проблеми, реши местният парламент на заседанието си в петък. Увеличението беше направено с изменение на Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Промяната беше направена с мотива, че стойността на финансираните дейности по диагностика и подготовка за изпълнение на процедурата „ин витро“ е по- висока, както и изменение в начините на заплащане на същите.

„В много от случаите лечебните заведения, извършващи процедурите, изискват предварително заплащане на скъпоструващите процедури. Немалка част от кандидатите обаче нямат възможност да покрият разходите за лекарствата и самата процедура. До момента средствата, които бяха отпускани на лица, семейства и двойки за финансово подпомагане, са в размер до 1500 лева на заявител, но високите цени на лекарствата, манипулациите и все още ниската ефективност на процедурите не позволяват на много двойки да имат свое дете”, се казва в докладната записка.

Благодарение на помощите, отпускани от общината за ин витро, са се родили над 30 деца, беше посочено при обсъждането на докладната.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular