Thursday, May 2, 2024
HomeРегионИхтиманМинистър Вътев от Ихтиман: Най-после първа копка в “Напоителни системи”

Министър Вътев от Ихтиман: Най-после първа копка в “Напоителни системи”

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи първа копка на обекти на “Напоителни системи” край Ихтиман. Обектите включват рехабилитация на два канала на “Напоителни системи”, финансирани по мярка 4.3 “Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

“След доста години, след много сериозни усилия, най-накрая днес имаме първа копка на първия канал, който ще бъде рехабилитиран от всичките 24 проекта”, каза Вътев след церемонията.

Снимки  – МЗ

От неговите думи стана ясно, че завършването на всичките 24 ще бъде факт през 2025 г.“И се надяваме с цялата организация, с строителния надзор и с всичкия контрол, който е подготвен да имаме една качествена рехабилитация, така че да се увеличи капацитета на каналите”, добави министърът.

Той обясни, че тук ще бъдат захранени два канала, но имали известен проблем с язовир “Бакърдере”, но се работи по него, за да бъде отстранен.“Така че след толкова години най-накрая направихме нещо, което да увеличи достъпа до напояване на земеделските производители”, категоричен е Кирил Вътев.

По думите на аграрния министър има огромен интерес от земеделските производители, но големият проблем е в разрешителния режим за ползване на вода за напояване. “Много усилено работим с Министерство на околната среда и водите, защото четирите басейнови дирекции контролират този режим и вярвам, че много скоро ще имаме споразумение с тях”, посочи Вътев, допълвайки, че тяхната цел не е да имат разрешителен режим, а задължителен.

Общо в страната в момента се напояват 0,7 процента от площите.

В района на Ихтиман основното производство е на картофи и така ще се увеличи поливането на площта, засята с картофи.

“Към момента се напояват 4300 дка от двата канала от напоителна система Ихтиман, които се захранват от язовир “Бакър дере”. След рехабилитацията ще имаме възможност да напоим 31 000 дка”, посочи изпълнителният директор на “Напоителни системи” ЕАД Снежина Динева.

Тя допълни, че в следващия програмен период по Стратегическия план, който предстои, предвиждат и деривация по отношение на пълненето на язовира. С това ще се гарантира водата, която ще потече по каналите, които сега се рехабилитират.

RELATED ARTICLES

Most Popular