Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградМинистър Иван Иванов: 56 склада за дърва ще бъдат разкрити в Държавните...

Министър Иван Иванов: 56 склада за дърва ще бъдат разкрити в Държавните горски стопанства

17 склада за дървесина работят и в тях се продават дърва за огрев директно от Държавните горски стопанства. Това заяви в Благоевград аграрният министър д-р Иван Иванов, който днес  извърши проверка на склада за дървесина в Държавния горски разсадник в областния център.
„Целта ни е да обезпечим както този отоплителен сезон, така и следващия. Предвидили сме отварянето на още 39 склада за дървесина на територията на цялата страна, като общият им брой ще стане 56, с тенденцията те да нарастват“, каза министър Иванов. Той обясни, че основната цел на тази социална мярка на Министерството е да се гарантира своевременната доставка на дървесина за местното население, като се избегнат спекулациите с цените на дървата за огрев.
„Това, което може да се случи е самите прекупвачи да се ориентират пазарно и да перстане тази спекула, която беше налична на пазара през последните месеци, цената на дървесината да стигне 160 лева на кубик. Това наистина вече е драстично предвид доходите на пенсионерите, за тях е недостижима цена“, коментира още  министър Иван Иванов. Той подчерта, че целта на социалната мярка е да се даде възможност на хората с ниски доходи да могат да си позволят на достъпни цени дърва за огрев.
Земеделският министър уточни, че са разработени два варианта за закупуването на дървата – единият е да се взимат от складовете на Държавните горски стопанства, другият е да се доставят до домовете. По думите му очаква и съдействие от Националното сдружение на общините, за да се изработи механизъм за сътрудничество. При посещението на министър д-р Иван Иванов стана ясно, че ще бъдат разкрити и още  8 нови централни склада за дърва на територията на Югозападното държавно предприятие./БНР
RELATED ARTICLES

Most Popular