Thursday, May 9, 2024
HomeРегионКюстендилМладежки проект стартира в Кюстендил! С два сериала борят половото насилие сред...

Младежки проект стартира в Кюстендил! С два сериала борят половото насилие сред учениците

С кастинг в Кюстендил започна младежки проект, насочен срещу половото насилие сред учениците. По него ще бъдат създадени два сериала – игрален и документален. Проектът се осъществява от младежкото театрално студио “Дебют” в Кюстендил и сдружение “Моят град” – Варна.
“Проектът “Не значи Не” ще допринесе за промяна в гледната точка към сексуалните посегателства сред самите тийнейджъри чрез стратегическа комуникация, на база лични истории”, каза ръководителят на проекта в Кюстендил и председател на студио “Дебют” Лозен Йорданов.
“Явиха се много деца. Те бяха подготвили интересни разкази, в които разказват за свои преживявания, свързани с темата. Част от тях на по-късен етап от проекта ще станат и част от сценария за сериала, който подготвяме”, каза Йорданов. Той посочи, че младежите са много ангажирани с темата, предстои да се проверят и актьорските им умения пред камера.
По проекта предстои два младежки екипа – от Кюстендил и Варна, да бъдат обучени за създаване на филми по реални истории. Екипът в Кюстендил ще работи с подкрепата на студенти от НАТФИЗ – София и ЮЗУ – Благоевград, а екипът във Варна – с подкрепата на БНТ – Варна.
Проектът предвижда създаването на арт академия за младежи за създаване на видеопродуктите. След кастинги в двата града младежите, на възраст между 14 и 19 години, ще бъдат обучени в актьорско и операторско майсторство, монтаж, режисура. По проекта са предвидени и дискусии със специалисти по насилие, основано на пол, както и национална конференция във Варна.

Проектът е финансиран от фонд “Активни граждани”. Той е на стойност 147 150 евро, а продължителността му е 24 месеца. Целта на участниците в проекта е кампанията да достигне до 150 хиляди младежи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular