Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаМОСВ с ежеседмични проверки на бившето сметище над Дупница

МОСВ с ежеседмични проверки на бившето сметище над Дупница

Общината действа по актуализиран график, прави се постоянен мониторинг, заяви зам.-кметът Крум Милев

Проверка от МОСВ бе направена днес на бившето сметище над Дупница, съобщиха от пресцентъра на кметството. Тя е свързана с надзор по процеса на рекултивация, който тече в момента. „От страна на Министерството на проверката бяха Галина Симеонова-гл.директор на ГД ОП “Околна среда” и Емилия Велизарова-експерт в МОСВ, които бяха придружавани от зам.кметът Крум Милев, Елка Подгорска-директор дирекция “Околна среда”, членове на екипа по управление, строителния надзор и фирмата изпълнител.

На място проверяващите се запознаха с дейностите, които са извършени до момента, както и предстоящите през идната седмица. Установено бе, че има създадена добра организация и дейностите се извършват, съгласно представения актуализиран график”, уточниха от пресцентъра.

„Тече сериозна работа. Всеки ден на терен имаме наш експерт, който също съблюдава работата. През ден на място ходя и аз, и кметът инж.Чимев. Въпреки появилите се трудности с достъп до основата на сметището с оглед на специфичния релеф и денивелация, вече сме изградили такъв. Община Дупница осъществява ежедневен мониторинг, а такъв ще бъде извършван и от МОСВ всяка седмица”, заяви заместник кметът Крум Милев.  „Чисто оперативно, всяка седмица сме се разбрали за работни срещи с ангажираните по проекта, защото говорим за изключително важен въпрос – да не се налагат санкции на държавата.

Поне ние вече стартирахме, надявам се и колегите от другите общини да си разрешат проблемите на време, за да няма наказателна процедура срещу България”, уточни Милев.

Преди седмица служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова съобщи, че има опасност страната да бъде глобена заради забавяне на рекултивацията на 8 общински сметища, сред които са тези в Дупница, Кърджали, Пирдоп, Велинград , а срокът е до 30 –ти септември.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular