Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникМузиканти и мажоретки от Двореца на културата в Преник заминават на фестивал...

Музиканти и мажоретки от Двореца на културата в Преник заминават на фестивал в Полша, получиха 3000 лв. в последния момент

Духовият оркестър към Общински комплекс „Дворец на културата”-Перник и мажоретният състав при ЦПЛР – ОДК в града ще представят България в 15-ия международен фестивал на духовите оркестри „Златният тромпет”, който се провежда от 2 до 3 юни в град Биелско-Бяла, Полша. Фестивалът е с конкурсен характер и ще определи най-добрата чуждестранна формация, най- добрия диригент на сцена и най-добър оркестър.

Участието на Духовия оркестър в тази мащабна надпревара, което бе под въпрос заради липса на пари, стана възможно благодарение на спечелен проект от Общински комплекс „Дворец на културата”, наречен „Славянски мостове”. С него културната институция кандидатства по програма „Мобилност” на Национален фонд „Култура” и получи финансиране от 3000 лв. С отпуснатите средства ще се поемат пътните разходи на формацията до Полша. Общински и държавни служители също помогнаха със своята лепта, за да могат да се купят нови униформи на музикантите. Освен че ще участват в конкурсната програма на фестивала с българско и едно полско  произведение, музикантите и мажоретките ще имат още няколко концерта и ще се включат в парада в Биелско-Бяла.

RELATED ARTICLES

Most Popular