Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанскоМъж загина при гасене на сухи треви край Кюстендил, спасиха от пожар...

Мъж загина при гасене на сухи треви край Кюстендил, спасиха от пожар иконите от параклиса край с.Гостун

Възрастен мъж е починал при пожар на сухи треви и храсти край Кюстендил. Инцидентът е възникнал в неделния ден в района на местността Сюлейманица в землището на село Търновлак.

На място е изпратен екип от четирима служители на Районно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Кюстендил. Огнеборците са ликвидирали пожара.

Пожарната в Кюстендил

Установено е, че при огъня е загинал мъж на 75 години, предаде Фокус.

Това е

четвърти пореден смъртен случай

при пожар в рамките на две седмици в Югозападна България.

На 27 март мъж изгоря в апартамента си в жк „Струмско“ в Благоевград, като вероятната причина за инцидента бе незагасена цигара. На 25 март 56-годишна жена загина при пожар в радомирското село Кондофрей. Горяла е сграда в бившия стопански двор. Пожарникарите потушили огъня, но жената, намираща се вътре, е загинала.

Около 03:40 часа на 25 март жител на село Беласица е съобщил в РУ-Петрич, че в дома си е намерил починал свой 68-годишен родственик. От незабавно пристигналите на място полицейски служители и служители на РСПБЗН-Петрич е установено, че в стаята, където е открито тялото, са овъглени стените, а дюшекът е тлеел.

Пожарникари, местна власт и хора от околните села

спасиха от изпепеляване параклиса „Св. Георги“

в местността Селище край с. Гостун, община Банско.

В обедните часове в събота е подаден сигнал за пожар до кмета на селото Илия Белев, който е алармирал пожарната служба в Банско. На място веднага е пристигнал екип на РСПБЗН, ръководен от началника на службата инж. Димитър Клечеров и Доброволното формирование „Банскалии“ към Община Банско. В гасенето на пожара участваха служители на ДГС-Места, на кметствата Гостун, Места и Осеново, жители на общината. На терен бе кметът на община Банско Стойчо Баненски, както и кметските наместници Илия Белев и Георги Чипилев.

Вследствие на огнената стихия бе засегнат покривът на храма

Огънят от горящия огромен бор до параклиса се прехвърли към покрива, а пожарникарите успяха да го ограничат да не обхване сградата. Иконите в параклиса са спасени. Спасено е и другото вековно дърво до параклиса.

Опасността за самата сграда обаче оставаше до последно, тъй като горящото дърво не можеше да бъде угасено. То е високо около 30 м, обиколката на дънера му е 5,70 м, а дървесината е смолиста. „Паднали пламтящи клони и части от ствола могат да предизвикат ново избухване на пламъци както върху покрива на сградата, така и наоколо“, обясниха от общината в Банско.

Огнеборци, горски и доброволци се включиха в потушаването на пожара

Низовият пожар, засегнал района на параклиса е потушен и локализиран, изгорели са храсти, шума и тревиста растителност.

Кметът Стойчо Баненски съобщи, че дежурни екипи и пожарни коли ще останат на терен.

В петък около 13:15 часа бе подаден сигнал за

огнено бедствие в местността „Градище“ край село Крупник,

община Симитли. Пожарът е засегнал горски масив от борова гора с площ от 10 декара. Той беше овладян, благодарение на бързата реакция на кмета на село Крупник Александър Равначки, общинския съветник Владимир Благоев, жители от селото, чрез съдействието на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ –  Благоевград и Държавно горско стопанство „Симитли“.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и ръководството на ДГС „Симитли“ изказаха специални благодарности към всички, които са реагирали бързо и са се озовали на мястото на пожара.

Огненото бедствие край с.Крупник обхвана 10 дка борова гора

„Съгласно Заповед на Областен управител на област с административен център – Благоевград г-жа Мария Димова напомняме, че периода от 01.04.2024 година до 31.10.2024 година е определен като пожароопасен в горските територии  на Област Благоевград. В тази връзка призоваваме всички жители и гости на Община Симитли да бъдат внимателни и предпазливи с цел да бъдат предотвратени подобни инциденти“, апелират от общинската администрация.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular