Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДангов би тревога: На летището до Крайници се провеждат незаконни дрифтове и...

Дангов би тревога: На летището до Крайници се провеждат незаконни дрифтове и гонки с коли и мотори

Къде са родната полиция и КАТ?, пита градоначалникът

 

На бившето летище до село Крайници, на 50 м от пътя Дупница –Самоков се организират незаконни гонки, дрифтове с автомобили, мотори. Има опасност от ПТП, сигнализира на пресконференция кметът на общината Първан Дангов. Градоначалникът съобщи, че гонките се организират на частен терен, собственост на Димитър Илиев от София. Провеждат се всяка събота и неделя, без да се осигури безопасност за участниците и зрителите, в нарушение на редица закони. Организаторите събират такси, не плащат застраховки.

„Има ли с негласното бездействе на родната полиция в Районното полицейско управление организация от частни лица на летището в Крайници да организира дрифтове с автомобили и мотори? Ползва ли се бившето летище от гости от Дупница, Благоевград,  Самоков и околните градове Бобов дол и Кюстендил за дейност, която, меко казано, е неразрешена и с негласното съдействие или бездействие на полицията? Може ли да стигнем до ситуации да влизаме в черните хроники с хора, които са пострадали там по време на дрифтовете? Има ли опасност участниците  в тези незаконни гонки и дрифтове, излизайки на главен път   II – 62 в посока София и в посока Самоков като участници в движението да предизвикат ПТП? Къде са родната полиция и служба КАТ? Може ли тези хора да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол?“,  зададе въпроси кметът.

По информация на кмета миналата събота на бившето летище е имало над 200 автомобила и зрители и участници, а в неделя -малко по-малко.

Първан Дангов бе категоричен, че тръгвайки да се прибира, под въздействието на адреналина или употребени вещества (наркотици, алкохол), излязъл от терена на незаконните дрифтове моторист и шофьор е опасен за останалите участници в движението на пътя. Реална е опасността да предизвика ПТП в рамките на града или магистралата.

„Замисляме ли са за опасните водачи и хулиганство на пътя? Може ли чрез вас да помоля най-уважавания човек в полицията в Дупница да се справи с тези хора? Ако не, да поиска помощ от съседни дирекции, но там да не се допускат инциденти. Имало ли е изгорял автомобил в края на миналата година във връзка със сблъсък на пистата? Ходила ли е противопожарната служба да го гаси? Имало ли е пострадало лице? Защо на летището се намират над 200 стари автомобилни гуми? Кой ще чисти отпадъка?“, пита Дангов. Той уточни, че представител на общината ще постави тези въпроси на предстояща на 10 април работна среща в областната администрация. Подчерта, че няма правомощия да  съблюдава обществения ред и ако предприеме действия в тази посока, ще бъде обвинен в самоуправство и превишаване на правомощията.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular