Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долНадзиратели отново на протест! 90 % от пазачите пътуват за работа от...

Надзиратели отново на протест! 90 % от пазачите пътуват за работа от Благоевград, Дупница, Бобов дол, Ихтиман

От синдиката са против преминаването на 12-часово дежурство

Двама надзиратели са пребити от затворници. Единият е с медицинско свидетелство за нараняванията. Удряни са с пейки и с маси, каза пред БНТ председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Ясен Тодоров.

Това са опити за убийство на длъжностни лица, подчерта той.

На 25 октомври излизаме на протест пред Министерството на правосъдието, обяви синдикалният лидер на надзирателите.

Той изтъкна, че колегите му не очакват разбиране от ведомството, а се надяват от президентството и от премиера да реагират.

Гневът им е предизвикан най-вече заради готвените промени. “От смесен график служителите преминават на 12-часово дежурство, а разговори с нас от Министерството на правосъдието не са водени. Това трябва да се отложи във времето, да се направи анализ дали би довело до по-голяма ефективност в работата на служителите. Тази промяна е свързана с много пътуване, доста служители са наети от околията на големите градове. Това е огромен разход заради високите цени на горивата”, коментира Тодоров.

Той даде за пример София, където 90 процента от надзирателите живеят в Благоевград, Дупница, Бобов дол, Тетевен, Ихтиман и Искърското дефиле.

„Наш партньор е синдикалната федерация на служителите в МВР. Тях ще ги поканим на протеста. Ще потърсим подкрепа от учителите, лекарите и всички, на които е упражняван някакъв вид насилие, защото криминалните лица, извършили тези престъпления, в момента правят същото с надзирателите в затворите“, заяви синдикалистът.

„Още не е пусната обществената поръчка за облекло на надзирателите. Те не взеха летни дрехи, а сега няма да им дадат и зимни. Обществената поръчка за лекарските прегледи се провали през миналата година. Тази пак ще се случи същото“, прогнозира той.

„Имаме проблем с кадровата политика. Издигат се удобни служители. Конкурсите не минават по нормалния начин и имаме съмнения, че се допускат нарушения“, заяви Ясен Тодоров.

„Два пъти бяхме излъгани за заплати. Отпуснаха се 5 млн. лева с решение на Министерския съвет, които се оказа, че не са за трудови възнаграждения. Получихме по 30 лева увеличени на социално плащане“, каза още той.

Припомняме, че в началото на месец юни надзиратели и служители на затворите в Бобов дол, Стара Загора ,Варна, Сливен, Враца, Пловдив и София излязоха на протест. Недоволството е под надслов “Продължаваме протеста”. Основните искания бяха свързани с ниски заплати и недостиг на персонал.

Около 30 служители на затвора в Бобов дол също излязоха на протест пред сградата на затвора. Сред основните им искания бе увеличение на щата. В затвора в Бобов дол присъди в момента излежават около 350 лишени от свобода. За да могат да ползват своя отпуск и да работят нормално, надзирателите твърдяха, че щатът трябва да се увеличи поне с 15 души само в Бобов дол.

През юли 2022 година правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обеща заплатите на служителите в затворите да бъдат увеличени с 300 лева, но полученото не съответстваше на обещаното, което отново изкара надзиратели и съдебни охранители на протест пред Съдебната палата в София на 29.07.2022 г.

RELATED ARTICLES

Most Popular