Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилНад 100 туристи почетоха паметта на кюстендилските алпинисти Людмил Янков, Стоян Наков и...

Над 100 туристи почетоха паметта на кюстендилските алпинисти Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров

ТД „Осогово“-Кюстендил организира възпоменание на Мальовица в памет на кюстендилските алпинисти Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров, съобщиха от туристическото дружество.
Над 100 души – туристи, алпинисти от цялата страна, почетният гражданин на Кюстендил проф. Олег Чолаков, запазиха едноминутно мълчание в памет на тримата кюстендилци.
На 11 август 2018 г. той щеше да навърши 65 години, припомня секретарят на ТД „Осогово” Силвия Михова.
Занимава се с алпинизъм от 1976 г. в дружество „Академик“-София. От 1979 г. е в националния отбор по алпинизъм и нещатен треньор на алпийския клуб в Кюстендил.
Участва в експедициите „Лхотце 81“ и „Еверест 84“, при последната от които с невероятна скорост се изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на „един дъх“, за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм.
Загива на 17 април 1988 г. под връх Камилата в Рила, по време на тренировката с него е по-младият му колега Стоян Наков, който също загива.

Майсторът на спорта по алпинизъм Стамен Станимиров почина през юни 2015 г. Станимиров е един от участниците в българската експедиция на Еверест, заедно с Христо Проданов и Людмил Янков. Доайен е на парапланеризма в Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular