Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияНад 1000 българи чакат за трансплантация. Един донор може да спаси 8...

Над 1000 българи чакат за трансплантация. Един донор може да спаси 8 живота

От началото на годината в България са били извършени 43 трансплантации

Към момента 1010 българи имат нужда от трансплантация на орган, за да водят нормален живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 893-ма души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 41 български граждани, а от сърце – 44-ма души. От белодробна трансплантация, която не се извършва у нас, се нуждаят 22-ма души.
Същевременно от началото на годината до момента в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Успешно извършени са 43 трансплантации – 14 от жив донор и 29 от трупен донор. За сравнение – за цялата 2020-а донорските ситуации след установена мозъчна смърт бяха 4.
Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.
Според действащото в България законодателство всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ. След края на жизнения ни път най-близките ни роднини трябва да дадат съгласие за донорство. За съжаление в много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е направил отказ приживе.
На 9 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, чиято цел е да бъде привлечено вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на донорството и трансплантацията. И тази година са организирани редица тематични инициативи, които ще се проведат в периода от 4 до 16 октомври.
По данни на Съвета на Европа през 2020 г. в Европа са извършени 35 529 трансплантации на органи, което е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации.
Само за година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 43 183 граждани. Това ясно показва, че търсенето на органи остава високо, а броят на реализираните трансплантации далеч не отговаря на нуждите на пациентите. През 2020 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular