Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградНапрежение в Благоевград за съдбата на "Бачиново" и общински имот в "Еленово"

Напрежение в Благоевград за съдбата на “Бачиново” и общински имот в “Еленово”

  • Кметът: Бащата на съветника Иван Станчев има претенции за 769 кв. м. площ, сезирах прокуратурата

  • Ако има референдум за парк той ще струва 0,5 млн. лв., от къде ще вземем тези пари, пита градоначалникът

Тежка сесия предстои в петък в Благоевград. Съветниците трябва да вземат решения по две теми, които от известно време създават напрежение в областния град. Едната гореща тема е за бъдещето на “Бачиново”, а другата за имот в кв. “Еленово” – дали той ще бъде застроен или озелелен. Преди заседанието на ОбС градоначалникът Илко Илиев говори по наболелите проблеми.
Въпросът, който трябва да бъде зададен на благоевградчани, в случай че има референдум, е дали искат „Бачиново“ да бъде превърнат в истински парк или предпочитат да остане местност. Това заяви на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов.
Той поясни, че според сегашния Общ устройствен план частните имоти в местността са предвидени за застрояване. „Ако се инициира референдум и жителите застанат зад идеята за паркова зона, терените ще останат частни, но няма да може да се реализира жилищно строителство. В същото време ще могат да се ползват за различни неща, търговски обекти, спортни площадки, например, а финансовите ползи ще бъдат за собствениците“ заяви Стоянов.
Кметът подчерта, че подкрепя идеята гласът на хората да бъде чут, но за него е важно и какви са въпросите, които се задават.
„Те трябва да бъдат простички, а от отговорите им да произтичат генерални решения. Ще дам пример със Стара Загора, където се проведе допитване. Там, жителите трябваше да кажат дали искат местността „Бедечка“ да се превърне в парк или да си остане местност. За мен това е истински въпрос. Оттам нататък, всички дискусии, които ще се случват, ще са в резултат на решението на хората“, коментира кметът Стоянов.
Той добави, че е много важно да се вземе предвид и факта, че към този момент България няма План за възстановяване и устойчивост.
„Има само намерение за това да бъде одобрен такъв, но ЕК не се е произнесла. Нямаме Оперативни програми, които да функционират. Това ще се случи в един момент, но не знаем в кой. Не трябва да забравяме, че следващият програмен период ще се отличава с това, че общините ще трябва да самоучастват в проектите, които ще се реализират. Очевидно някои хора имат интерес да внушават на обществото, че нещо страшно се случва. Явно действията им са породени от техни лични страхове и амбиции“, допълни още Стоянов.
Той поясни, че произвеждането на референдум, съгласно решение на ОбС, ще струва на данъкоплатците 0,5 млн. лева и е много важно общинските съветници да кажат от кое перо от бюджета ще бъдат взети тези пари.
„Това, което ме притеснява е, че след няколко месеца, някой може да реши да направи още един референдум и ние ще влезем в един цикъл, който неминуемо ще се отрази изключително негативно на финансовата стабилност на Общината“, коментира още кметът.
Кметът коментира и ситуацията в кв. “Еленово”. “Някой умишлено подвежда хората в Благоевград и нагнетява напрежение, с цел да присвои общински имот”. Поводът за изказването му е организирана подписка на жители на квартал „Еленово“ срещу предложение, внесено до ОбС, за промяна на предназначението на общински терен, който да получи статут за озеленяване. „Към момента мястото е с режим за обществено обслужване, това автоматично означава, че строителството там е разрешено. Целта ми е с промяната да елиминираме тази опасност и тези 800 кв. м. да останат зелена зона“, обясни кметът Стоянов. Той подчерта, че още в началото на мандата му, живеещи в квартала са поискали с подписка, статутът на земята да премине от такъв за обществено обслужване в зона за озеленяване. „Реално двете подписки си противоречат. Ако жителите искат мястото да бъде застроено, аз ще оттегля предложението си от ОбС, което е в резултат на първоначално изразената от тях воля. Истината е, че като кмет, аз се боря за повече зелени площи, старая се да отстоявам интересите на хората и Общината“.
Той цитира и част от искова молба до районен съд – Благоевград от Стоян Иванов Станчев, баща на общинския съветник Иван Станчев, който претендира, че имотът е негов, защото го е ползвал дълго време. В нея се твърди: „Описаният по-горе имот, с площ от 769 кв. м., владея непрекъснато почти 38 години. В годините назад съм ограждал същия, върху него имам посадени овощни дървета и орехи. Първоначално използвах този имот и като зеленчукова градина, в по-голямата му част, а в последните години под дърветата има засадена трева и го ползвам като ливада, независим , че е част от урбанизираната територия на Благоевград. За описания имот от това време, включително до момента, владението ми винаги е било явно, спокойно и с намерение за своене, като никой не се е противопоставял на същото, нито пък затова е имало спорове с когото и да било“, пише в част от исковата молба от Стоян Станчев.
Илко Стоянов поясни, че в непосредствена близост до конкретния терен, има такъв с площ от 400 кв. м., който е частна собственост и не е в прерогативите на кмета.
По повод възникналите брожения сред жителите на село Еленово, предстои да бъде проведена среща между тях и кметът Стоянов.
„Целта ми е да обясня много ясно, че с предложението до ОбС защитавам интереса на гражданите и моето намерение е да попреча на това един общински имот да бъде превзет от частно лице“, коментира той. Кметът Стоянов поясни, че е сезирал и прокуратурата за съответния случай.
В същото време стана ясно, че 45 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет Благоевград, насрочено за 29 април.
Председателят Радослав Тасков представи дневния ред.
На редовното заседание по първа точка от дневния ред, общинските съветници ще дискутират предложение за приемане на решение за произвеждане на местен референдум в Община Благоевград. Тасков, бе категоричен, че гласът на хората трябва да бъде чут, но се надява вносителите да представят план как ще бъде финансирано провеждането на референдум и да се подходи много внимателно.
„На база проведени разговори с много хора по тази тема, проучванията ми показват, че 9 от 10 човека не разбират нуждата от за поемане на такъв дълг и имат резерви“, сподели Тасков.
Във връзка с коментираната тема в кв. „Еленово“ председателят на Общински съвет коментира, че има известно напрежение по темата. „ Веднага след избирането ми за председател, възникна напрежение във връзка с процедура от предишния кметски екип. Още тогава казах, че това е зелена площ. През годините хората са създали една облагородена територия и в мои разговори с новоизбрания кмет си говорихме, че трябва да се направи всичко възможно въпросно зелената площ да придобие необходимия статут. Във въпросната зона има частен имот, който се явява като причина – хората да мислят, че има нещо нередно. Запознавайки се с преписката, аз смятам, че има известни основания този проект да бъде разгледан още веднъж. В петък бих подкрепил предложение преписката да се върне в комисия и да се разгледа още веднъж“, каза Радослав Тасков.
Предложенията, включени в дневния ред за предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент.

RELATED ARTICLES

Most Popular