Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаПо-малко търговци и клиенти откриха събора „Умни петък” в Дупница

По-малко търговци и клиенти откриха събора „Умни петък” в Дупница

Пред черквата „Св. Георги Победоносец” вече няма сергии

Панаирът „Умни петък” бе възобновен в Дупница след 2-годишното прекъсване заради противоепидемичните мерки. Обичайно най-нетърпеливите търговци изкараха стока още в четвъртък сутринта, но пикът ще бъде в петък. Някои от продавачите ще останат и в събота. Щандове и сергии са разположени по улиците „Булаир” и „Свети Георги” в района на денононщния магазин за хранителни стоки срещу катедралния храм „Св. Георги Победоносец”.

За първи път от много години насам пред черквата няма търговци. „Пред църквата няма и няма да има сергии”, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Както е известно, в последните години преди пандемията търговците се разполагаха около фонтана и до стълбите за църквата. Това ядосваше дупничани, а в архиейството отнасяха критики.

Цената за ползване на място е 3 лева на квадратен метър на ден. За да се обособят търговски площи, в периода 28-30 април улиците „Булаир” и „Свети Георги” (в участъка от Минчовия площад до кооперативния пазар) ще останат затворени за преминаване на МПС-та.
В първия ден на панаира сега търговците бяха по-малко в сравнение с предишни години, установи наша проверка. Незаети площи имаше и по ул. „Св. Георги”, и по „Булаир”. Стана ясно обаче, че много търговци са си ангажирали места и ще пристигнат в петък. Повечето от продавачите били от Берковица. „Почти всичките тука сме от Берковица”, отбеляза една от жените зад щандовете. Имаше и техни колеги от София, Перник, Пазарджик, както и от Дупница.
„На събора”, както дупничани наричат пазара в края на първата следвеликденска седмица, се предлага от …войнишки каски до очила. Продават се килими, блузи, тениски, рокли, панталони, обувки, чехли, гуменки, гумени ботуши, джапанки, козметика, бижута, играчки. Има и скара, дюнери. Преобладават сергиите с пердета, а най-много клиенти видяхме на щандовете за детски дрехи и бельо. Купувачи имаше и на щанда за халва, локум и други захарни изделия. Клиенти проявяваха интерес и към маратонки, дънки. Впечатление прави, че на много места липсваха етикети. А „забравят” и за издаването на касови бележки…
„Радваме се, че панаирът е възобновен. Всеки човек е доволен, когато има възможност да работи. Това е първият ден и няма много клиенти. Минават хора, харесват си по нещо, питат, но засега малко купуват”, каза продавачка на обувки.
„Ако не се търси стоката ни, няма да идваме. Доволни сме. Това е десетата година, откакто идваме. Най-много се търсят панталоните и елечетата. Купуват ги ловджии и риболовци”, каза продавачка на маскировъчни облекла.

Тя и нейна близка предлагат и раници, колани, противогази, войнишки каски. Дошли са от Берковица. За цените и работата й в Дупница търговката обясни:” Преди 2-3 месеца нещата бяха малко по-евтини. Панталоните и елечетата вече са с 1-2 лева по-скъпи. Един панталон е 25 лева, елечето също е 25 лева. 2 години не сме работили и ни беше много трудно. През това време продавахме по интернет и сега сме доволни, че сме тук. Ще останем и в събота.”
„Нямат пари, душа, хората. Не пазаруват. Гледат само. Не става нищо. Идвала съм тук много години и бях доволна, но сега – не”, коментира Анка Димитрова от Пазарджик. Тя продава гръцки пердета, дава ги за 5 лева на метър.
„От 10 години идвам тук на Умни петък и ми харесва този събор”, лаконична бе друга продавачка на пердета.

Припомняме, че панаирът се провежда ежегодно в петъка на Светлата седмица след Великден. „От незапомнени времена в Дупница става ежегодно панаир на едър рогат добитък през дните петък, събота и неделя от Светлата седмица”, пише в една от книгите си покойният учител и краевед Тихомир Меджидиев. След Освобождението пазарът е бил на централния площад и постепенно се измества и към улица „Николаевска”. Тъй като се получавали задръствания, през 1923 година бил забранен престоят на каруци по площада и улица „Николаевска”.

Същата година местната управа определила и няколко места за продажба на различни стоки. Пред бившата баня се продавал едър рогат добитък, пред Учителския институт – зърнени храни, сегашният площад „Демокрация” бил мястото за продажба на свине, дървен материал се предлагал на две места– в градинката „Васил Левски” и до черквата „Св. Никола”. Зеленчуци и други стоки се излагали до Гимназията. През 1927 година местната община обявява, че в дните около Умни петък в Дупница се провежда най-големият пролетен панаир на едър рогат добитък в Царство България. Панаирът е бил посещаван от търговци от цяла Югозападна България. Търговци на животни са идвали и от Гърция, Сърбия, Турция.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular