Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесНапрежение в Благоевград: Откриха Македонски културен клуб

Напрежение в Благоевград: Откриха Македонски културен клуб

Ангел Джамбазки: Свидетели сме на тежка скопска провокация, целяща грозни, варварски сцени

Баба ми Елена не може да роди две нации, заяви племенницата на българския поет Никола Вапцарова

Македонски културен клуб бе открит в Благоевград. Многочислено полицейско присъствие се грижеше да бъдат избегнати сблъсъци между гости, протестиращи от ВМРО и грждани. Часове преди официалното отвяряне на клуб “Никола Вапцаров”, улица „Димитър Димов“, където се помещава офисът, бе блокирана от полицията. На двата изхода, коли на жандармерията бяха отцепили пътя, като се пропускаха само придвижващи се пеша. Патрулка охраняваше зданието от набези още предната нощ. Преди десетина дни от надписа бе изчегъртана буквата „М“. Но в неделя „Македонски“ осъмна с изчегъртани части от буквата „Е“. Така надписът се четеше „Мак-донски културен клуб“.

На откриването, от македонска страна присъстваха Миле Бошнаковски, генерален секретар на президента Стево Пендаровски и лидерът на северномакедонската опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски. Пред клуба се вееха знамената на забранената организация ОМО-Илинден. Провокации от тяхна страна нямаше, изключвайки шествието им по централните улици на Благоевград, в опит за поднасяне на венци пред паметника на Гоце Делчев и мемориалния комплекс на семейството, при църквата “Успение Богородично“.

“Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В ХХI век никой не трябва да има съмнение и да говори по този въпрос”. Това заяви председателят на ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски, цитиран от бТV.

Клубът се открива от частна организация, която смята, че македонците в България са “угнетени” и се бори за техните права. “Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук – за да подкрепим македонците в България. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България. Ние не създаваме напрежение, ние се гореем с факта, че сме тук при откриването на този клуб”, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Пред клуба управителят му Атанас Мазнев се оплака, че не могат да проведат откриването заради тонколоната на ВМРО, от която се леят патриотични песни. Срещу клуба ВМРО бяха подредили фотоси с историята на Македония и революционерите, борели се за свободата ѝ. След като полицията се опита да махне колоната от тротоара, тя бе внесена в помещение срещу клуба.
Така откриването стана вътре в помещението. Само петима трябваше да поднесат венци пред паметника на Гоце Делчев, където бяха спрени от митинг на ВМРО, които не ги допуснаха да се докоснат до паметника на Гоце. След кратък разговор и скандирания „Македония е българска“, „Българи юнаци“ и др. викове, македонците, водени от свещеник, оставиха венците на 30 метра от паметника. След това пробваха за поднесат цветя и на мемориала на Делчевия род в двора на храм “Въведение Богородично”, но лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки каза, че и този номер няма да мине.

“Протестираме срещу тежката скопска провокация – да се събират хора сепаратисти, с откровени психични проблеми, които твърдят, че Пиринска Македония не е българска, че трябва да отделим тази част. Грозното на тази провокация е, че цели създаването на напрежение и грозни сцени, каквито видяхме, варварски, антибългарски, изпълнени с омраза в Битоля и Охрид. Протестираме срещу събирането на действащи македонски политици със сепаратисти в България. Хората, които стоят зад този клуб, казват, че България е окупатор в Пиринска Македония, че Благоевград е македонски”, коментира Джамбазки. По думите му държавата Северна Македония и лидерът на опозицията им ѝ подкрепят сепаратисти. Това е абсолютно нарушаване на Договора за добросъседство и всякаква форма на добросъседство и на добри отношения между държавите.

Заедно със съпредседателя на ВМРО, десетки представители на партията от цялата страна се събраха на площад „Македония“ в Благоевград и пред паметника на Гоце Делев. Пред клуба бе дошъл и племенникът на Никола Вапцаров, който се опита да подари книга на Християн Мицковски, в която е записано собственоръчно,  че той е българин и родителите му също са българи. Семейството на поета вече обяви, че е възмутено от използването на името на твореца за подобни цели. Те са категорични, че не са дали разрешение и подчертаха българското самоопределение на Вапцаров. По темата се изказа и племенницата на българския поет Мая Вапцарова. “Баба ми Елена не може да роди две нации – баща ми да бъде българин, а Никола Вапцаров да бъде македонски поет. Това дори и великата баба Ванга не е успяла да предрече като знаменование”, отбелязва лаконично Мая Вапцарова. Тя е на мнение, че това е недопустим акт за нарушаване на културните и и националните възгледи на България. Според нея, България няма ясна позиция по македонския въпрос.

“Ние винаги сме се стремели да не дразним македонците. Аз не съм против деянията на македонците да се вразумят, да си създадат държава или каквото и да е. Аз съм против цялата тази арогантност, която нарушава националните възгледи на българския народ”, заяви Вапцарова в интервю за Dir.bg .

В събота, по време на посещението си в република Северна Македония служебният премиер Гълъб Донев заяви, че България ще наблюдава внимателно дали дейността на клуба отговаря на законовите изисквания у нас. Инициативата за създаването му е на фондация, регистрирана в Канада, и няма нищо общо с правителството в Скопие, твърдят организаторите.

За да проследи операцията по засиленото полицейско присъствие в Благоевград пристигна и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който даде висока оценка на служителите на реда.

RELATED ARTICLES

Most Popular