Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникНАП влезе в сградата на Минната дирекция в Перник

НАП влезе в сградата на Минната дирекция в Перник

Търсят се картините на Никола Танев

 

Националната агенция за приходите (НАП) влезе в сградата на Минната дирекция в Перник, съобщи областният управител Людмил Веселинов. От НАП са дали едномесечен срок на търговските дружества, обитаващи до този момент зданието, да се изнесат, предаде БТА. Фирмите доброволно са се съгласили на този срок и са разписали документи. Към момента в сградата на Минна дирекция Перник се помещават дирекциите на мината, каси на Топлофикация и ВиК, Общинска застрахователна компания и частни фирми, които имат наемни отношения със стария собственик.
Сменени са ключовете на сградата. Всичките пет входа са обезопасени с ключове на областната администрация, подменени са патроните, а дирекцията се охранява от служител на Областна администрация. Събират се оферти от охранителни фирми.
Сградата е поддържана добре, каза Людмил Веселинов. „Срокът е абсолютно удовлетворяващ двете страни. В момента слагаме охрана. Сменяме патроните на входовете. Нищо няма да допуснем да бъде изнесено от културната ценност на сградата. Всички исторически вещи няма да бъдат изнесени. Сградата до този момент е била паметник от местно значение, което означава и до този момент не е трябвало да бъдат изнасяни културни вещи, част от паметника. Ще търсим картините на Никола Танев, които са изчезнали. Има празни следи по стените на тяхно място. Ще е добре да се направи ревизия 10 години назад от полицията и разследващите органи за изчезнали културни предмети“, коментира в ZaPernik областният управител.
Минната дирекция стана държавна собственост на 26 октомври след публична продан, обявена от НАП.
Тя е построена през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното ѝ оформление е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика. Сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност “Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник”.
Наскоро Минната дирекция бе обявена за паметник на културата от национално значение.

Снимка: ZaPernik

RELATED ARTICLES

Most Popular