Friday, May 3, 2024
HomeРегионРазлогНастаниха Теди в самостоятелна бърлога в парка за мечки в Белица

Настаниха Теди в самостоятелна бърлога в парка за мечки в Белица

3-годишният мечок е имал тежка съдба в Щип, години наред хапал ръждясалите решетки на клетката си за глътка свобода

Паркът за танцуващи мечки край Белица вече има нов обитател – тригодишния мечок Теди, който беше докаран от зоопарка в гр. Щип в Северна Македония. Там той прекарва почти целия си живот зад решетките на тясна клетка, съобщиха от „Четири лапи“. Те са получили сигнал от местни активисти и са стартирали преговори за освобождаването му. „Щастливи сме да ви съобщим, че дългото очакване и усилията ни да помогнем на мечока Теди пожънаха успех. Спасен буквално часове преди границата ни с Гърция да бъде затворена, той успя да отпътува успешно от Северна Македония за своя нов дом в Белица”, обясниха от организацията.
„Поехме голям риск с организирането на транспорта, но си заслужаваше да опитаме, защото в противен случай Теди щеше да прекара цялата зима в тясната клетка на зоопарка в Щип”, разказа и Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки. Теди, като всички други обитатели на парка, има нелека съдба. Мечокът е бил подложен на истинско страдание. Около тригодишен, той е прекарал досегашния си живот в мизерна тясна клетка, сред бетон и ръждясали железа, даден на зоопарка в Щип от собственик, който не е можел да го гледа повече. От 2017 г. насам той живее в ужасните условия в зоопарка в Щип, който няма лиценз за отглеждане на мечки. Проверка на екип на “Четири лапи” на място установява, че мечокът не може да живее повече там, защото здравето му е застрашено. Дори зъбите на Теди са силно инфектирани, вследствие на годините, в които е хапал ръждясалите решетки на клетката си, борейки се за глътка свобода.
В мечешкото убежище край Белица всичко е подготвено перфектно за новия обитател – през първите няколко дни той е изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.
Отглеждането на мечки от частни лица в Македония е забранено, освен в случаите, когато за това е издадено разрешително от съответните компетентни органи. Въпреки това забраната невинаги се прилага поради липсата на места за настаняване на конфискуваните животни. Спасявайки Теди, от „Четири лапи“ целят не само да подобрят условията на живот на мечока, но също така и да спомогнат за постигане на една от основните си дългосрочни цели на Балканите – край на жестокото отглеждане на кафяви мечки.

RELATED ARTICLES

Most Popular