Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилНа прага на сезона: Кюстендилци и дупничани останаха без редовната сезонна линия...

На прага на сезона: Кюстендилци и дупничани останаха без редовната сезонна линия до българското Черноморие

Стотици летовници ще се прекачват на няколко транспорта, за да видят морето

 

Кюстендилци и дупничани останаха без редовната сезонна линия до българското Черноморие. След дълги години, в които автобусите се бяха утвърдили като най-удобния и достъпен транспорт до морето, през настоящото лято жителите на двата града ще трябва да търсят друг алтернативен вариант за придвижване от Кюстендил и Дупница до последната автогара в Ахтопол.

Причината стотици летовници да бъдат принудени да осъществят пътуването си  с няколко поредни курса и прекачвания от столицата до Бургас и населените места по южното ни Черноморие е липсата на утвърдена сезонна линия, заради прекратените взаимоотношения между автобусния превозвач „Юнион Ивкони“ и Община Кюстендил.

Разтрогването на договореностите между двете страни датира от лятото на 2022 год. Тогава фирмата уведоми кмета Петър Паунов, че считано от 17.08.2022 г. преустановява обслужването на всички автобусни линии, възложени от Община Кюстендил.

Сред причините за прекратяване на взаимоотношенията между Възложител и Изпълнител бяха посочени липсата на равнопоставеност на квотите при общините в началото и края на маршрутите Кюстендил- София и обратно, както и неспазване на Закона за концесиите при възлагане на превози от Републиканската транспортна схема.

Според разпространената информация от фирмата превозвач, Община Кюстендил не бе изпълнила нормативни изисквания нито към момента на обявяване на процедурата, нито към момента на подписване на договора. Сред другите мотиви за разтрогване на взаимоотношенията бяха и натрупани дължими суми за компенсации от Държавния бюджет.

Тогава от “Юнион Ивкони” отправиха упрек към градоначалника Петър Паунов, че вместо да бъде в ролята на добър стопанин и да отстрани пропуските при възлагането, кметът е влязъл в съглашателство с криминални елементи като Георги Георгиев (БОЕЦ-а), който се е опитал да клевети дружеството.

“Георгиев излъчи „репортаж” на живо от Автогарата в Кюстендил с автобус, готвещ се да изпълни курс, възложен с договор от Столична Община и нямащ абсолютно никакво отношение към община Кюстендил, като се опита да внуши на зрителите си, че „Юнион Ивкони“ нарушава условията на договора. Г-н Паунов влезе в съглашателство и с най-компрометираната и ненавиждана от целия транспортен бранш администрация – тази, управлявана от министър Събев, срещу когото целият сектор протестира до оставката му. Относно репресивните действия на държавната администрация срещу „Юнион Ивкони“ и още две компании е образувано досъдебно производство за злоупотреба с власт. През последните месеци „Юнион Ивкони” беше обект на агресия и репресии от страна на министъра на транспорта г-н Събев и администрацията му. За съжаление към тази „група за мокри поръчки”, очевидно с други подбуди, се присъедини и кметът на Кюстендил, който лиши гражданите и гостите на града и общината от регулярен транспорт до и от столицата”, публикуваха в позицията си м.г. от “Юнион Ивкони“ .

Към настоящия момент фирмата продължава да обслужва линията София – Кюстендил, но от квотата на Столична община.

Остава обаче проблемът, който почука на вратата с датата 15 юни, на която традиционно стартираше линията от Кюстендил през Дупница и София, с крайна точка Ахтопол.

За стотици пътуващи това бе най-удобният превоз. Летуващите пътуваха комфортно и без прекачване, което позволяваше носенето на багаж и пристигане директно до автогарата на всеки един курортен град на южното ни Черноморие. Съобразено с потребностите на хората в посока към морето автобусите пътуваха през нощта, което “подаряваше” на отпускарите ранно настаняване и пълен първи ден на морето. Връщането пък беше съобразено с освобождаването на стаите от хотелите по обяд, което гарантираше още един последен ден на плажа преди тръгване.

Първите летовници вече отчитат липсата на удобен превоз, а крайния резултат от действията на някогашните участници в конфликта са стотици разочаровани на старта на сезона, които въпреки всичко ще пътуват отново, но по трудния и далеч по-скъп начин.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular