Friday, May 10, 2024
HomeАктуално от днесНедостиг на средства бави ремонта на Младежкия дом в Дупница

Недостиг на средства бави ремонта на Младежкия дом в Дупница

Кметът Чимев: Отпуснатите от държавата 15 % заради
инфлацията и повишението на цените са недостатъчни

Недостиг на средства забавя ремонта на бившия Младежки дом в Дупница. Това стана ясно на пресконференцията на лидера на ГЕРБ Ивайло Константинов и кмета на общината Методи Чимев във връзка с проблемите в сектор В и К. Кметът Чимев обясни каква е ситуацията с уникалната архитектурна сграда  в отговор на въпрос на съветника от БСП Ивайло Петров, зададен по време на заседанието на Общинския съвет. Петров обърна внимание, че в сградата има течове и поиска от общинската управа да отговорят какво се случва с ремонта. Чимев подчерта, че държавата компенсира увеличението на цените и инфлацията с  15 % допълнително, което е недостатъчно.

„Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 30 месеца – от 7 април 2021 г. до 8 октомври 2023 г. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 470 000 лв. и 708 000 лв. са собствено финансиране. До края на юли 2021 г., след като през април същата година стартирахме, са изпълнени 30 % от дейностите по сключения договор. До този момент в аванс сме получили 514 000 лв. безвъзмездна финансова помощ. На фирмата изпълнител в аванс са изплатени 358 000 лв. Влизайки 2022 г. и инфлационните процеси, които настъпиха в сектор „Строителство”, през м. февруари фирмата изпълнител ни уведоми, че към момента при новите цени тя не може да изпълни поетия ангажимент. Резонно е. Такива писма получихме от всички фирми. След няколко месеца коментари в Министерския съвет излезе на 27 септември излезе методиката, в която се каза, че анексирането ще бъде 15 %. Прехвърлили сме искането, предоставено от изпълнителя за нова актуална цена с въпросните 15 %, предложени от държавата за анексиране към управляващия орган, който финансира и чакаме отговор.  Към момента е тишина”, обясни Методи Чимев. Градоначалникът посочи, че цените в строителството са скочили 3 пъти.

„Тези 15 % не са цялата стойност, която иска фирмата изпълнител. Пред община Дупница стои въпросът ние, влизайки в режим на анекс, ще дофинансираме ли едно целево национално финансиране. Зам. -кметът г-жа Китанова беше на среща в управляващия орган и най -интересното е, че оттам бяха дали отговор: „Ами общината не може ли да дофинансира?”. Ние имаме договор за безвъзмездно финансиране от вас. Как общината ще дофинансира?”, коментира кметът.  И подчерта: „Без да получа потвърждение на сумата от управляващия орган, няма да вляза в режим на анексиране. Заявявам го най-отговорно. Ние сме входирали проект, с който искаме решаване на проблем. Коректно е направена калкулация, в един момент, след година цената е коренно различна и си задаваме въпроса, какво правим в тази ситуация. 15% не решават проблема. За да направиш нещо, се иска един немалък финансов ресурс, с който общината не разполага, и не е редно да осигурява. Имаше целево финансиране, но аз съм сигурен, че ще намерим вариант да излезем от тая ситуация”. Ивайло Константинов посочи, че проблемът е в централната власт. „Иска се да има държава. В момента няма държава”, категоричен бе Константинов.

Както сме писали, община Дупница предприе ремонта, за да преустрои сградата на Младежкия дом в музей. Целта на преустройството е да се осигури пространство за постоянна експозиция на  Общинския исторически музей, който няма своя сграда. Ремонтът се финансира по проект по ОП „Региони в растеж” на стойност 1, 4 млн. лв., като общината тегли и заем за съфинансиране.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular