Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаНерегламентирано сметище в дупнишкото село Самораново се превърна в парк

Нерегламентирано сметище в дупнишкото село Самораново се превърна в парк

  • Инициаторът Воин Войнов:  Ще направим и аквапарк, където в горещините децата да могат да се къпят

  • Кметът Райко Цветков: Показваме, че когато искаме нещо, трябва да се обединим и да си го направим сами

Нерегламентирано сметище в дупнишкото село Самораново се превърна в красив парк. Това се случи благодарение на местните жители, които впрегнаха сили, изчистиха и облагородиха мястото.
В малкия  парк вече има обособени градинки с цветя, както и детски кътове с катерушки. Пейките и люлките са дело на хора от Самораново, които с радост са помогнали.
„Идеята ни е да се ограничи изхвърлянето на боклуци. Не трябва всеки да си хвърля отпадъците, където си иска. Всички свободни зелени площи трябва да са чисти и да ни носят радост. На едно друго място днес сложихме и фитнес уред. По този начин показваме, че когато искаме нещо, трябва да се обединим и да си го направим сами. Трябва да живеем в по-чист свят и природа. Надявам се облагородяването на парка да продължи“, коментира пред „Вяра“ кметът на село Самораново Райко Цветков.
Главният художествен ръководител на дупнишкия ФТА „Актавис“ и един от инициаторите Воин Войнов също е на мнение, че подобни каузи са много полезни и трябва да продължат.
„Това място доскоро беше сметище. Паркът вече се ползва и всички се радваме колко добре става. В близост до детския кът има и къщичка за книжки. Децата взимат книжки от нея и оставят други, за да има за всички. Вчера сложихме още една люлка в детския кът и вече са две, планираме малко по-нататък да поставим поне още две. Мислим да сложим и гондола. Малко по-нагоре по пътя, в близост до мястото, ще бъде обособен и аквапарк, където в горещините децата да могат да се къпят и да си играят. Всички искаме да живеем в чиста природа и много хора се включиха в почистването на коритото на река Отовица. Призоваваме всички, които имат излишни пейки и други съоръжения, да ни ги дадат, за да ги реновираме и поставим в този красив парк“, каза пред „Вяра“ Воин Войнов.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular