Председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил Ст. Георгиев: Ако отворим заведенията с 20% ДДС, ще фалираме

Едва ли заведенията в Кюстендил ще отворят врати на Гергьовден заради охлабване на мерките от страна на правителството. Това стана ясно днес, след като централната пешеходна алея осъмна с над 1 000 стола, подредени в арт инсталация от собствениците на близо 50 затворени обекта.

Ресторантьори, хотелиери и собственици на кафенета в Кюстендил по този начин изразиха позицията си за ДДС- то. Те настояват за неговото намаляване на 5%, тъй като досегашните 20% ги обричат на фалит.

„Това, което виждате днес не можем да го наречем протест, а символичен акт, в който сме спазили всичките мерки и ограничения, издадени от министъра на здравеопазването. Това, което искаме и настояваме, молим и за чуваемост е – намаляване на ДДС на 5%. Нашето искане в момента е с цел да не фалира нашият бизнес, защото при условие, че отворим с 20% ДДС, това ще се случи с много от нас. Ние имаме проблем с това не от началото на пандемията. Обръщам се към политиците в България, не може да сме заложници на министъра на финансите. Искаме чуваемост от премиера Борисов, на който писахме декларация, но до сега чуваемост нямаше. Искаме той на ни разбере болките, да ни чуе проблемите и да започнем заедно да ги оправяме, за нашето светло бъдеще“, категоричен бе председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил, Станислав Георгиев. Той не пожела да коментира новите мерки, но бе категоричен, че отварянето на заведенията е било както и спирането им – от днес за вчера.

„Когато затвориха ние претърпяхме много загуби. Сигурно милиони в цялата страна. Отварянето сега обаче е неадекватно и не искам изобщо да го коментирам. Ние няма да отворим и ще чакаме до 8-и май. Тогава всичките сдружения ще излезем с общ туристически манифест, в който ще посочим какви са ни следващите действия. Днес виждате, че няма хора, а над 1000 столове по цялата алея, които са празни в продължение на два месеца“, каза още Станислав Георгиев.

Краси Ценкова