Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесНова порция дискусии около заплатата на Дангов и дарителската му дейност! Сметките...

Нова порция дискусии около заплатата на Дангов и дарителската му дейност! Сметките – едно към гьоторе

Бай Иван: Пари се много трудно вадят от джеб

Нови дискусии около заплатата на кмета в Дупница отприщи репортаж на обществената телевизия БНТ. В него се разказва за историята на дадените обещания от Първан Дангов и това дали в действителност се спазват.

В началото на мандата си кметът на Дупница предложи да увеличи заплатата си от 3200 лв. на 9100 лв. Аргументът, изтъкнат след настъпилото възмущение, беше, че възнамерява да дарява половината през общинския дарителски фонд. В крайна сметка общинският съвет му гласува заплата от 7200 лв. 4 месеца по-късно от БНТ проверяват дали кметът е спазил обещанието си?

“Брутната заплата е в размер на 7200 лева, когато се приспаднат всички данъци, осигуровки, които се полагат на държавата 3500 вземам аз нетна заплата, около 3200 дарявам за децата сираци, които предстои сега по време на абитуриентските балове да ползват тези пари”, заяви Първан Дангов – кмет на Община Дупница.

Колко точно деца ще бъдат подпомогнати за предстоящите абитуриентски балове – градоначалникът не уточни. Не представи и доказателства за тези дарения. В сайта на община Дупница липсва официална информация за даренията на кмета и неговия екип.

“Каня ви, ако имате възможност, да дойдете, да видите, не ме карайте да посочвам деца с пръст, защото са чувствителни, мога да обобщя на края на годината, да кажа за колко деца”, допълни кметът.

Със средства от заплатата си, кметът на Дупница е закупил и два GPS-тракера за деца със специални образователни потребности. А от общинския дарителски фонд са осигурени и 8000 лева за операция на дете с рядко заболяване, направена в Турция.

Излъчването на репортажа отново възроди дискусиите около кметската заплата. Счетоводно грамотните бързо реагираха, че кметът Дангов вероятно отново шмекерува пред камерите, уточнявайки че брутната му не е в размер на 7 200 лв., тъй като върху нея се правят начисления за прослужено време и надбавки за заемане на по-висока длъжност. Те поискаха от градоначалника да покаже публично фиша си, за да стане ясно че от него доволно се усмихват близо 9 000 лв.

Други пък обясняват, че дори и заплатата му да е в размер на 7 200 лв., както сам твърди в репортажа, то няма как задълженията му към държавата да бъдат цели 3 700 лв. на месец.

„Освен, че е голям филантроп, явно кметът е станал и голям данъкоплатец. Или го е срам да си каже реалната брутна заплата или се омота в собствените си сметки. Едно към гьоторе е работата”, извадиха реакции дупничани, които настояват за публичност и прозрачност на разходваните средства. Те припомнят, че условието и настояването за драстичното увеличение на кметските възнаграждания бяха обвързани с трайния ангажимент за подпомагане на децата сираци в Общината.Тогава кметът Дангов прикани в дарителския жест да се включат и неговите трима заместници.

Тъй като на сайта на община Дупница липсва официална информация за даренията на кмета и неговия екип, от обществената телевизия са направили допитване и до граждани на Дупница знаят ли за какви цели и колко средства е дарил кметът на града от началото на мандата си.

“Не съм чула, но вероятно дарява, щом е обещал”, каза Станислава Скринска.
“Абе, слушам от сесията, ама какво, че е , що че е дали ще изпълни задачата, нали знаеш, пари се много трудно дават от джеб.”, смята бай Иван от Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular