Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСапарева баняНови книги за 1250 лв. доставиха в библиотеката в Сапарева баня

Нови книги за 1250 лв. доставиха в библиотеката в Сапарева баня

С нови книги се сдоби библиотеката при старото читалище в Сапарева баня. С финансиране от Министерството на културата са доставени близо 90 тома нова литература, по-голямата част от художествена.

„Библиотеката към НЧ „Просветен лъч-1905” реализира спечеления проект по Програма „Българските библиотеки съвременни центрове за четене и информираност-2021”. Библиотечната колекция се обогати с 88 тома нова литература на стойност 1250 лв. Това е поредният ни проект за последните години. Разработихме го, за да задоволим читателските търсения, културните и образователни потребности на общността. В него са включени заглавия, предназначени за различни възрастови групи и различни жанрове, съобразявайки се с правилата за реализиране на посочения проект.

Сред новите книги са заглавия, които заемат водещо в класациите за най-търсени и продавани книги, книги, наградени с престижни литературни награди, книги, търсени от наши читатели”, каза гл. библиотекар Йорданка Нешова. Сред авторите на заглавията са Джордж Оруел, Георги Бърдаров, Здравка Евтимова и още много други.

През изминалата трудна 2020 г. в библиотеката са регистрирани 177 читатели. Имало е 1730 посещения, заети са 2882 тома библиотечни документи.

Част от новите книги

„Библиотечната колекция се обновява ежегодно, като закупуваме нови книги, получаваме дарения и участваме в проекти към Министерството на културата по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. През тази 2021 г. се забелязва увеличаване на читателския интерес към нашата библиотека, все повече гости и жители на Сапарева баня посещават библиотеката ни, която предоставя различни библиотечни услуги: заемане на книги; библиотечни справки; безплатно ползване на интернет с осигурени компютърни места в залата; копирни услуги и др.”, посочи Йорданка Нешова.

Това е най-голямата библиотека в община Сапарева баня, с повече от стогодишна история. Започва своята работа още със създаването на читалището през 1905 г. Библиотечната колекция се състои от 15 861 тома библиотечни документи.

Сред основните приоритети в дейността на библиотеката са насърчаването на четенето със специално внимание към децата,   постоянно обновяване и обогатяване на библиотечните колекции с традиционни (книжни) и други носители на информация, продължаване работата по библиотечен софтуер „Електронен каталог” на библиотечните документи в библиотеката и поддържане сайта на библиотеката, събиране на информация с местно значение и предоставяне на ползвателите. Обновяване информацията на сайта на библиотеката, продължаване на добрите традиции в културната дейност и включване на нови форми.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular