Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаНови случаи на коклюш при бебета лекуват в Дупница

Нови случаи на коклюш при бебета лекуват в Дупница

Увеличават се случаите на коклюш при бебета, лекувани в Дупница. Три са новопостъпилите деца в Инфекциозно отделение на общинската болница „Свети Иван Рилски”. Между тях са бебета на 3 и 7 месеца от град Кюстендил. Момиченцата са постъпили с направления след прегледи в Спешна помощ на окръжния град и педиатър. И двете са с потвърден назофарингиален тест за болестта. С едно от бебетата е постъпило и неговата сестричка.

Децата са постъпили с типична за болестта симптоматика и сериозни пристъпи на кашлица и задух.

„Приехме ги в средно тежко състояние. Едно от бебетата постъпи през нощта.Тестовете и при двете деца са доказано положителни от Националната лаборатория по заразни и паразитни болести. Сестричката на едно от децата е на 4 години, като нейният тест е отрицателен.Тя обаче ще остане под наблюдение, тъй като има оплаквания. С тях хоспитализираните деца с коклюш вече са четири. Имат назначения и се надяваме да бъдат повлияни от лечението. Бебето, което приехме преди два дни вече е стабилизирано. То е момченце на 1 годинка и е от Дупница”, сподели д-р Жекова от отделението по Инфекциозни болести.

Сред първите симптоми на болестта са хрема, която в рамките на няколко дни преминава в неспирна кашлица и задух. При съмнение за инфекциозното заболявате, специалистът съветва диагностика чрез тестуване. „Има възможност за вземане на проба чрез назофарингиален секрет, чиито резултат скъсява времето за прилагане на лечение и така се избягват  типичните за болестта усложнения”, сподели д-р Жекова. Тя обръща внимание за спазване на препоръките дадени от РЗИ, свързани с  ограничаване на контактите и изолиране на болните и контактите със заразени лица.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular