Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаУвеличиха заплатите на управителите на болницата, ГУМ, „Ученическо хранене“ и „Дупница транс“

Увеличиха заплатите на управителите на болницата, ГУМ, „Ученическо хранене“ и „Дупница транс“

Възнаграждението на шефа на „В и К-Дупница“ не бе повишено

 

По-високи възнаграждения ще имат управителите на общинските дружества в Дупница от 1 май, реши Общинският съвет. Изключение прави само управителят на „В и К- Дупница“, чиято заплата остава 1 800 лв. Причината са лошите резултати и загубите на В и К дружеството, което от 1 юни минава под шапката на „Кюстендилска вода“. От 3 000 лв. заплатата на управителя на болницата става 4 500 бруто. Управителят на ГУМ ще получава  2 500, при 1 600 лв. досега. Вместо по 1 300, както е в момента, управителите на „Ученическо хранене“ и „Дупница транс“ ще взимат по 2 000 лв.

Несъгласие с увеличението на възнагражденията на чест от шефовете на предприятията изрази Георги Градевски от „Глас народен“.

Той предложи да има увеличение само за управителите на печелившите дружествата, за да имат стимул, а останалите да се помъчат да постигнат печалба. Упреци бяха отправени към управителите на „В и К- Дупница“, „Ученическо хранене“ и „Дупница транс“. „След като едно нещо не работи, защо му вдигате заплатата. Ако трябва, да се отложи разглеждането на тази точка. Нека да получават по-големи заплати хората, които работят, за да имат стимул. Този, който не работи, като му дадете по-голяма заплата, пак ще си седи, ще си клати краката и ще си взима заплатата. Какво направи управителят на „В и К“, не съм видял някаква инициатива. Защо от „Ученическо хранене“ не пласират извън училищата? Защо не излязоха на свободния пазар, за да печелят? Защо не търсят развитието? Защо ние трябва да поощряваме хора, които не работят, не искат да се развиват?“, заяви Градевски. Съветникът даде и друго предложение – управителите на дружествата с добри резултати да получават бонуси. То не се прие, тъй като за това е необходимо да се промени наредбата за общинските дружества.

Като пример за добри постижения бе дадена управителката на ГУМ Цветанка Вуковска, която получи похвали от няколко от изказалите се. Председателят Костадин Костадинов коментира, че печалбата на дружеството, формирана от наеми за търговски площи, се е увеличила драстично след проведените  конкурси. Резултатът се дължи и на изградената фотоволтаична система, с  която се пестят разходи. Стана ясно, че печалбата на дружеството за тази година ще стигне 140 000 лв. Костадинов отбеляза още, че „Ученическо хранене“ има социална функция.

Изразени бяха опасения, че някои дружества могат да останат без управители. Председателят уточни, че управителят на „Ученическо хранене“ вече 2-3 пъти е искал да напусне и той го е спрял. „Управителят на „Дупница транс“ в предишния мандат е подавал 3 молби за напускане преди, сега също има писмо“, обяви Костадинов.

Георги Градевски коментира, че не е редно да се работи на парче, а да се помисли например и за възнагражденията на съветниците и наетите в „Паркинги и гаражи“, които работят не по 8, а по 10 часа.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular