Thursday, May 2, 2024
HomeОбществоЛЮБОПИТНОНовогодишни традиции за началото на 2023 г. по света и у нас

Новогодишни традиции за началото на 2023 г. по света и у нас

Краят на 2022 година чука на вратата, но когато камбаните бият в полунощза да изпратим старата и да посрещнем Новата година, се сблъскваме с многото съществуващи суеверия и традиции, съществуващи не само у нас.

Как празнуват по-света ?

Новогодишната нощ в

Турция

например, се празнува чрез разбиване на нар пред прага. Това се прави, за да донесе просперитет през следващата година.

САЩ,

и по-точно южните щати, имат още обичай, свързан с новогодишната нощ и това е консумацията на грах и зеленчуци като първите храни на Нова година. Зърната представляват късмет, просперитет и богатството, и както сочи суеверието, човек трябва да изяде 12 зърна, за да ознаменува специално всеки месец от годината.

Подобно суеверие съществува в

Испания,

в която почти всеки испанец участва в надпревара за сваляне на земята на 12 зърна грозде, когато камбанен часовник бие 12 пъти точно в полунощ. Според суеверието традицията не само прогонва злото, но и носи късмет и просперитет през следващите 12 месеца.

За мнозина хвърлянето на чинии на пода се счита за гръцка традиция, но в

Дания,

също обичат да разбиват на пух и прах съдове; в техния случай обаче това се прави на входните врати на техните приятели, семейство и съседи в полунощ в навечерието на Нова година. Смята се, че носи късмет и според суеверието, колкото повече разбити чинии има на вратата ви, толкова по-добре.

Ако сте си мислели, че досега сте прекарвали новогодишната нощ в крайности, значи не сте ходили в

Бразилия.

Най-голямото новогодишно парти е на плаж Копакабана, където се смята, че прескачането на седем вълни, докато часовникът удря в полунощ, носи късмет. Според суеверието човек трябва да се изправи лице в лице с вълните и да си пожелае нещо на всяка прескочена вълна. Дори дрескода в новогодишната вечер изразява пожеланията. Цветът на дрехите е красноречив – жълто за просперитет, бяло за мир, розово за любов и червено за страст. За допълнителен късмет в любовта, в хартия се завиват седем гроздови семки. Пари през годината носи дафинов лист пазен в портмонето.

Най-болезненият ритуал за Нова година изглежда е в

Панама.

В полунощ се запалват образи, наричани „мунекос“. Чудовищата могат да приличат на плашила или да бъдат като кукли от слама, наподобяващи известни фигури. Те са натъпкани с бомбички и запалвани в полунощ и бити, за да се унищожат злите духове от предходната година, правейки място за късмет през следващата.

Голямата награда за най-трудната за изпълнение традиция обаче трябва да получат

руснаците.

В чест на новата година дълбоководни водолази изрязват дупка в замръзналото езеро Байкал в Сибир, за да засадят дърво на морското дъно.

Много по-лесно празнуват и пируват във

Филипините,

където си рисуват точки в навечерието на Нова година и консумират храни с кръгла форма, защото приличат на монети и по този начин символизират просперитет и богатство. Филипинците обичат също да скачат високо в полунощ; както повелява суеверието, това ще ги направи по-високи.

В

Шотландия

пък вярват в „първата стъпка“ – суеверието, че първият човек, който влезе в дома през новата година, ще диктува техния курс за годината. За най-много носещ късмет се считатъмнокос мъж, който носи със себе си въглен, парче хляб, монета и питие. Провежда се и традиционния зимен фестивал наречен Hogmanay. Той започва на 31 декември и продължава няколко дни. Хората празнуват с ритми на гайда, пият традиционно питие HotPint – смесица от бира, уиски и яйца.

В

Гърция

също трошат нар пред вратата си и колкото повече се разхвърчи той, толкова по-добре, тъй като повече разбити семена носят повече късмет. Но нашите съседи в Егейско море имат също уникалната традиция да закачат на вратата си лук, който символизира прераждането.

В

Турция

изливат разтопено олово във вода, за да отблъснат всякакви зли очи или проклятия по всяко време на годината.

В

Италия

носене на чисто ново червено бельо, подарено им в навечерието на Нова година, носи късмет, както и това да се яде леща за повече пари. Това е антична традиция, датирала още от времето на древните римляни. Те си пълнели раниците с леща, лещата символизирала монетите, които искали да спечелят през Новата година. Изхвърлянето в полунощ през прозореца на стари вещи, най-вече чинии, е още един символичен акт, с който неприятните неща се оставят в миналото. Сутринта на 1 януари се облича нещо ново – по този начин се прогонва лошия късмет.В полунощ тостът се вдига с шампанско или друго пенливо вино – изхвърчането на тапата при отварянето на бутилката ще отнесе надалече лошите неща, а с наздравицата ще дойдат само хубави неща.

Една от най-милите новогодишни традиции, която може да се окаже най-важна за някои тази година, се практикува в

Колумбия.

Тя включва вземане на празен куфар и разхождане с него около блока. Според суеверието това ще доведе до година, изпълнена с пътувания.

В

Португалия

12 гроздовизърнасеизяждатмеждупървия и дванадесетияударнакамбаната в полунощ. Всеки, койтоизядевсичкитезърнащеимакъсметпрезпредстоящатагодина. В полунощ да държишмонета в длантасисъщоносифинансовисредствапрезноватагодина.Носенетонановидрехи и ритуалнатабанясесчита, ченосятщастие и финансовоблагополучие. Вярвасе, чемноготошум и жизненостпрогонватлошитедухове. Затованай-подходящо е дасескачаотстолоколополунощ, катосебарабанисъссъдове и прибори.

Виетнам

Новатагодинасепосрещаспоредлунниякалендар, коетоозначава, чепролетниятфестивалзапочваоколомесецследпървиянуари.Вярвасе, чевъввсекидомживеепоедин „Бог“. Тойотлитакъмнебетовърхушаран, къдетоотсъждабогатствоилинещастиенаобитателитенадомапрезноватагодина. Затовасемействотокупувашаран и гопускавъвводоем, задаспомогнепътуванетонасвоя „Бог“ къмнебето.

Исландия

Новогодишнатавечерпредставлявагледканаепичнопарти и великолепенспектакълотсреднощназаря .Освен 500-тетонафойерверки, коитоседетониратпрезединственатаседмицаотгодината, когатотова е разрешенозавсеки, в странатаима и другиинтереснитрадиции.Обществениогньовесапопулярнипокрайбрежието. Тесаповодзаприятели, семейства и съседидасесъберат в раннатавечер, чувствайкитоплинатанаогъня, дасидадатравносметказаотминалатагодина и даотправятпожеланиязаследващата.Половинвековнатрадиция, коятообединяваоколо 90% отнаселението, е излъчванетонакомедийнотелевизионнопредаванесъсскечовенанай-популярнитеновиниототминалатагодина.

България

за традиционнотопосрещаненановатагодинасеприготвятспециалниястия, средкоито и баница с късмети. Единотнай-популярнитеобичаинановагодина е сурвакането. Групадецапосещаваткъщитенароднини и съседисъссвоитесурвачки. Това е пръчкаукрасена с пуканки, сушениплодове, цветнипрежди и гевречета. Започвайкиотнай-възрастниятепожелаватщастиенавсекичленотсемейството. В замянадомакинитеимдаватмалкисумипари, орехи, сушениплодове и малкиподаръци.

Хората по цял свят се обединяват около твърдението, че Новата година трябва да носи щастие, здраве и благосъстояние. Различните традиции само утвърждават това пожелание!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

RELATED ARTICLES

Most Popular