Friday, May 3, 2024
HomeUncategorizedНовото метро с връзка с пернишките влакове и паркинги за 700 коли

Новото метро с връзка с пернишките влакове и паркинги за 700 коли

Влаковете от Перник ще спират при новооткритата спирка на метрото “Горна баня”, при станциите в “Овча купел” пък ще бъдат достъпни паркинги за 700 коли. Новите четири спирки от третия лъч на метрото – “Овча купел”, “Мизия/Нов български университет”, “Овча купел 2” и “Горна баня” бяха официално открити в събота.

С новата жп спирка се създава удобна влак и метро за пътуващите от Югозападна България – регионите Петрич, Благоевград, Дупница, Кюстендил, Радомир и Перник. На спирката при Горна баня ще има С пускането на новите станции се открива буферен паркинг при околовръстния път с „Горна баня”.

Паркингът е ситуиран между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн”. Той е на три нива, свързани помежду си. Освен буферните паркинги до станция „Горна баня” и по ул. „Централна” бе изграден и трети до спирка „Мизия/НБУ” на ул. „Монтевидео”. Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700.

С новите 4 станции метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътници, а в бъдеще броят им се очаква да достигне 45 000 души дневно. Далекоперспективната прогноза за пътникопотока по 12-те станции на третата линия е общо 105 хил. пътници, а на цялото метро – почти 500 хил. дневно.

С новия участък над 60 000 жители на кварталите “Овча купел” 1 и 2 и долната част на Горна баня ще могат да се възползват от метрото. Очакванията са с метрото да се пестят над 160 хил. човекочаса дневно на пътниците в сравнение с надземния транспорт. Трафикът по трасето на линиите ще намалее с до 25%.

С над 105 000 по-малко дневно ще са колите, които ще се движат по улиците. Освен това метрото ще пести над 90 000 тона годишно вредни емисии./Монитор

RELATED ARTICLES

Most Popular